Opnames Astrid Holleeder blijken niet doorslaggevend

Astrid Holleeder stelde vooraf dat nieuwe geluidsopnames Willem Holleeder definitief de das om zouden doen. Maar tijdens een wrevelige vrijdag bleek dat die opnames niet doorslaggevend zijn.

Geblindeerde auto komt aan bij de rechtbank Beeld anp
Geblindeerde auto komt aan bij de rechtbankBeeld anp

Het zijn vijftien opnames van gesprekken die zus Astrid met haar broer voerde, in de periode nadat zij besloot tegen hem te getuigen. Tijdens een eerdere zitting kwam Astrid met de bandjes op de proppen, die ze tijdens een verhuizing zou hebben gevonden.

Ze geven weer eens een inkijkje in het wonderlijke leven van Willem Holleeder. Zus Astrid schilderde hem opnieuw af als een manipulatieve control freak die voortdurend met zijn positie bezig is. Het ontbrak in de opgenomen gesprekken echter aan het keiharde bewijs dat Holleeder linkt aan de liquidaties waarvan hij wordt verdacht.

Theorie
Meest opvallend is dat Astrid Holleeder met een nieuwe theorie kwam over de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl, waarbij Fred Ros als moordmakelaar een doorslaggevende rol speelde. Astrid: "Thomas Van der Bijl had aan Fred Ros de opdracht gegeven om Wim te 'doen'. Dat heeft Ros viavia laten weten aan Wim en toen heeft Wim gezegd we draaien het om en dan ga jij Thomas doen."

Dat was nieuwe informatie, viel ook Holleeders advocaat Sander Janssen op. "Het was wel prettig geweest als mevrouw Holleeder dit had verteld in het Passage-onderzoek, waarin Dino Soerel is veroordeeld voor het opdracht geven voor deze moord."

Kroongetuige
Opmerkelijk is verder dat Willem Holleeder danig in paniek was nadat bekend was geworden dat Fred Ros kroongetuige was geworden in het omvangrijke Passage-proces. Hij lijkt aanvankelijk vooral te vrezen dat ook Dino Soerel met justitie zal gaan praten. In een opgenomen gesprek vraagt Holleeder aan zijn zus: "Word ik nu aangehouden?" Nee, zegt zus Astrid. Willem Holleeder: "Als ze er iets bij vinden, dan misschien wel."

Astrid, in de zittingszaal: "Dit is toch een bekentenis?" Holleeder: "Dit is schandalig."

Zo was het af en toe wel vaker wrevelig tijdens de zitting. Tussen Holleeder en het Openbaar Ministerie: "U bent helemaal overspannen." Tussen Holleeder en zijn zus: "Oh daar heb je haar ook weer, zij weet het allemaal" en vice versa: "Je kan lachen, maar je bent nu echt fokking de lul." Ook tussen Astrid Holleeder en officier van justitie Sabine Tammes boterde het niet erg. "Moet ik het nou nog duidelijker uitspellen?"

Emotie
Astrid Holleeder raakte geëmotioneerd toen zij sprak over de moord op haar zwager Cor van Hout, waarvan Holleeder wordt verdacht. "Soms dan moet ik mezelf voorhouden waarom ik dit allemaal doe. Ik heb een mantra in mijn hoofd, de woorden uit het sectierapport van Cor van Hout: 'Een inschot in de hals, een inschot in het hoofd, die inschoten in de hartstreek.' Dit is zo laf gegaan, aankomen op een motor en schieten."Overigens suggereerde Astrid ook dat de halfbroer van Cor van Hout - bewust of onbewust - een rol speelde bij de moord op zijn broer.

Advocaten van Holleeder komen aan bij de rechtbank Beeld anp
Advocaten van Holleeder komen aan bij de rechtbankBeeld anp

Over de vermoedelijke daders van die moord werd lang gesproken. In een opgenomen gesprek lijkt het alsof Holleeder heeft geweten wie tijdens die liquidatie op de motor zat, maar in de rechtszaal hield hij vol dat hij niet weet wat hij destijds heeft gezegd.

Dat Willem Holleeder af en toe ook niet wist wat nu op de band te horen was, is volgens hem niet vreemd. "Mijn zus heeft dit allemaal gepland. Zij wist dat ze me opnam, met het idee me er een keer in te luizen."

Lees hier het liveblog terug van de zittingen.
Lees ook: Dit zijn de vijf moorddossier in de zaak Holleeder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden