Column

Opnamedag

THEODOR HOLMAN

Mijn hond speelt de hoofdrol in een filmpje van Eddy Terstall.
Gisteren was de eerste opnamedag, en ik was de dog handler. Ik moest dus voortdurend zorgen dat Moor zijn rol goed speelde.

Ik slijmde Moor als een gek en propte hem vol met koekjes, want als mijn hond voor de keuze staat 'koek' of 'bal in de bek houden', dan duurt haar denkproces niet al te lang en kiest ze voor dat hondenkoekje.

Huub Stapel speelde de baas van de hond - hij speelde dus eigenlijk 'mij'.
Moor vond na een tijdje Huub een veel aardiger baas dan mij. En dat kon ik me voorstellen, want ik vind Huub ook veel en veel aardiger dan mij.

Huub en ik zijn beiden liefhebbers van het televisieprogramma The dog whisperer, en dat was te zien, want na een hele dag te hebben gedogwhispered lukte het zowel Huub als mij om Moor tegen alles en iedereen keihard te laten blaffen.
Eddy is overigens misschien wel de aardigste regisseur van Nederland.

U moet allemaal zijn boek Ik loop of ik vlieg lezen. Ik ben er net aan begonnen en lach me een kriek.

De reden dat ik eraan begon, was dat Eddy tussen de opnamen door vol anekdotes zit over filmers en acteurs - net als Huub trouwens - en dat maakt zo'n opnamedag heel plezierig, want filmen is wachten.

Daarover had Stapel weer een mooie anekdote. Er was een producent die met alles tamelijk traag was. Dat verveelde de crew. Die lieten toen T-shirts maken met op de borst de tekst 'Filmen = wachten'. Dat vond de producent een aardige tekst. Totdat de crew zich en masse omdraaide: op de rug van alle T-shirts stond 'Op je geld!'

Eddy Terstall heeft wat veel regisseurs hebben. Hij geeft aanwijzingen, luistert naar de cameraman, bekijkt de opname kritisch, maar als er dan een moment rust is, zegt hij: "Ik ben nerveus."

"Waarover dan, Eddy?"

"Nou, wat Barcelona vanavond gaat doen. Wat denk jij?"
Of hij zegt: "Bij discussies heb je een argumentatie-techniek die heet poisoning the well, de bron vergiftigen. Ken je dat?" Om over dat vergiftigen vervolgens enkele aardige verhalen te vertellen.

Maar ook was Eddies kat Jopie weg. Die moet terug. Jopie is vermoedelijk ergens in de Jordaan. Zoek hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden