Opmerkelijk hogere celstraffen voor voormalige seksbaron Jan Bik en zoon

De voormalige seksbaron Jan Bik (77) en diens zoon Andries (36) krijgen vier en twee jaar cel voor het leiden van een criminele organisatie die miljoenen witwaste en stelselmatig fraudeerde. De rechtbank straft ze zwaarder dan justitie had geëist.

Paul Vugts
De rechtbank stelt Jan Biks straf te beperken vanwege zijn matige gestel, maar legt hem vier jaar op waar justitie twee jaar had geëist. Beeld Dingena Mol
De rechtbank stelt Jan Biks straf te beperken vanwege zijn matige gestel, maar legt hem vier jaar op waar justitie twee jaar had geëist.Beeld Dingena Mol

Geldkoerier Ed van Z. (79), die tassen vol geld naar Zwitserland bracht, krijgt 180 uur werkstraf plus een celstrafje gelijk aan de zeven dagen die hij in voorarrest heeft gezeten.

Het seksimperium dat Bik senior vanaf 1969 had opgebouwd vanuit zijn eerste bordeel in de Amsterdamse Buiten Wieringerstraat, telde op het eind elf seksclubs verspreid over Nederland.

Mogelijk al sinds 1984 hield het familiebedrijf er een dubbele boekhouding op na. Meer dan de helft van de omzet roomde de familie Bik volgens de rechtbank af. Doordat de werkelijke opbrengsten buiten de administratie werden gehouden, liep de fiscus minstens vier miljoen euro mis. Het zwarte deel van de omzet werd contant naar Zwitserland gebracht en daar gestort op de rekeningen van drie ondernemingen. Met die Zwitserse bedrijven, die niet op naam van de Biks stonden, kocht de familie in Nederland panden om die weer te verhuren aan seksclubs of familieleden.

Broze gezondheid
De rechtbank spreekt in het vonnis van 'qua duur en omvang één van de zwaarst denkbare vormen van fraude'. Dat vooral Jan Bik 'het laakbare van zijn handelen niet lijkt in te zien' weegt in zijn nadeel mee. Hij moet daarom lang de cel in, ook al is hij ver in de zeventig en verkeert hij 'in een broze fysieke gezondheid'.

De duur van de straf is opmerkelijk. De rechtbank stelt Biks straf te beperken vanwege zijn matige gestel, maar legt hem vier jaar op waar justitie twee jaar had geëist. Ook de straf voor zoon Andries komt hoger uit dan de aanklagers hadden gevorderd: twee jaar in plaats van vijftien maanden.

Andries had in 2009 de leiding over het imperium stap voor stap van zijn vader overgenomen. Zijn loslippigheid zorgde voor belangrijk bewijs. Hij feestte op Tenerife met enkele undercoveragenten, die hij aanzag voor vakantievierders, en schepte op over het zwarte geld op de Zwitserse bank waarmee de familie panden kocht, en over de 'loan-back-constructies' die bij het witwassen van nut waren.

De verdachten gaan in beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden