Opluchting na vrijlating Nederlanders Nigeria

De drie in Nigeria ontvoerde Nederlanders zijn vrij. De Nigeriaanse activist Sunny Ofehe heeft zaterdag gemeld dat Erhard Leffers, Marianne Vos, Jandries Groenendijk onder escorte naar een veilige plek zijn gebracht. Minister Frans Timmermans heeft aangegeven 'opgelucht' te zijn na de vrijlating.

Beeld ANP

De Nederlanders, die een week geleden werden ontvoerd, verkeren volgens de activist in goede gezondheid. Ook Ofehe en de Nigeriaanse journalist Femi Soewu werden door de ontvoerders meegenomen. Zij kwamen echter al snel weer vrij. Van de Nederlanders werd dagenlang niets vernomen.

Nigeriaanse media meldden donderdag dat er 500 miljoen naira (omgerekend ruim 2,2 miljoen euro) losgeld werd geëist. Of het door de ontvoerders geëiste geld is betaald, blijft vooralsnog onduidelijk. Ofehe kon daar geen duidelijkheid over geven en het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde er niets over zeggen. Volgens Ofehe is de politie niet bij de actie betrokken geweest.

Opgelucht
Minister Frans Timmermans is blij dat de drie vrij zijn, zo liet hij via zijn Facebookpagina weten. 'Opgelucht dat de drie ontvoerde Nederlanders in Nigeria vrij zijn! Zij maken het goed, zo begrijp ik van mijn collega's op de ambassade en het ministerie die de zaak op de voet gevolgd hebben. Een spannende tijd voor de ontvoerden en hun dierbaren is nu gelukkig voorbij', schreef de minister.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat de drie snel naar Nederland komen. 'We hebben met ze meegeleefd bij deze beproeving.' Het departement is de Nigeriaanse overheid zeer dankbaar voor zijn rol bij het oplossen van de ontvoering. Volgens de woordvoerster is er goed samengewerkt met de Nederlandse overheid. Ambassadeur John Groffen is in Yenagoa om de drie op te vangen.

Nigerdelta
Ofehe en het Nederlandse drietal waren volgens het ministerie in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze promootten daar het magazine van Ofehe. De activist voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign onder meer actie tegen de rol van Shell, dat olie wint in het gebied. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt. Jandries Groenendijk is een documentairemaker. De oliewinning in de Nigerdelta gaat al decennia gepaard met maatschappelijk protest. Bewoners vinden dat ze te weinig terugzien van de oliedollars en dat hun leefomgeving wordt vernietigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden