Opluchting na olijftak ECB aan Griekenland

AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenmarkten reageerden donderdag opgelucht op een steunactie van de Europese Centrale Bank (ECB) aan Griekenland. De ECB versoepelt voor een langere periode de regels voor het verstrekken van leningen, zodat ook de Griekse banken toegang blijven houden tot kredieten. Hogere standen op Wall Street gaven de handel eveneens steun.

Sinds de escalatie van de financiële crisis accepteert de ECB ook obligaties die niet aan de hoogste kwaliteitseisen van de kredietbeoordelaars voldoen als onderpand voor leningen. De beoordeling van de Griekse staatspapieren is recent een aantal keer verlaagd. De ECB-regels zouden aan het einde van dit jaar weer worden aangescherpt, maar donderdag benadrukte de ECB dat de regeling ook na 2010 geldt.

Een uur voor het slot noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 1,2 procent hoger op 345,88 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,8 procent tot 563,44 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 1,6 procent vooruit.

New York

In New York waren beleggers eveneens goedgemutst, met winsten tot 1,3 procent voor de belangrijkste graadmeters. Dat had te maken met een lager dan verwacht aantal uitkeringsaanvragen en positief bedrijfsnieuws.

Best Buy, de grootste elektronicaketen in de Verenigde Staten, presenteerde beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal van 2009 en voorspelde voor dit jaar sterke resultaten. Chipfabrikant Qualcomm deed ook een duit in het zakje door de winstverwachting voor het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2009/2010 te verhogen.

Stijgers

Op het Damrak ging het vooral Air France-KLM en ArcelorMittal voor de wind met winsten tot 4,4 procent. De brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bevestigde woensdag dat het in 2011 rekent op een winstgevende luchtvaartindustrie. Het staalconcern profiteerde van een analistenrapport van zakenbank Credit Suisse, die het aandeel toevoegde aan de 'focus list'.

Andere noemenswaardige stijgers in de AEX waren uitgever Reed Elsevier, uitzender Randstad en de producent van navigatieapparatuur TomTom. Zij gingen tot 4,2 procent vooruit.

De euro bleef wel steken in de buurt van de laagste koers in tien maanden. De hoop is gevestigd op een snel en helder plan van de Europese regeringsleiders voor de Griekse problemen. Zij vergaderen daar donderdag over in Brussel. De euro noteerde 1,3345 dollar in vergelijking met 1,3350 dollar bij het slot van de beurshandel op woensdag. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden