Oplossing voor Chinese vrijgezel: huur een partner!

Het Chinese Nieuwjaar staat voor de deur en dat betekent dat miljoenen jongeren terugkeren naar hun families op het platteland. Daar wacht ze die ene prangende vraag: wanneer ga je trouwen? Voor wie onder deze familiedruk uit wil komen, is er de volgende oplossing: huur een vriend(in).

Misschien leidt het huren van een vriend(in) wel tot een echt huwelijk Beeld AFP
Misschien leidt het huren van een vriend(in) wel tot een echt huwelijkBeeld AFP

'Ik vraag 95 euro per dag. De extra's zijn: winkelen (2,80 euro per uur, minimaal twee uur op een dag), chatten (1,20 per uur), film kijken (1,20 per uur, het dubbele voor horrorfilms) en vergezellen bij feesten (2,40 per uur). Voor het drinken van een glas rode wijn reken ik 6 euro, voor bier 2,40.'

Zie hier een (vrij vertaalde) advertentie op de website van
Taobao, de Chinese variant van Marktplaats, waar zo'n 300 datingbureaus hun diensten aanbieden voor verhuur van een geschikte partner. Bovenstaande jongeman is wel erg veeleisend. Gemiddeld kost de huur van een nep-vriend(in) rondom de 40 euro per dag.

Druk
In China is de druk om voor je dertigste een huwelijkspartner te vinden groot, vooral onder vrouwen. Keuze is er in overvloed. Volgens de huidige statistieken staan er 122 mannen tegenover 100 vrouwen. Sociologen voorspellen dat er in 2020 35 miljoen Chinese mannen zullen rondlopen waarvoor geen huwelijkspartner beschikbaar is.

Tegelijkertijd is er een nieuwe generatie kosmopolitische Chinese vrouwen in opkomst die zich afzet tegen het idee dat je na je dertigste uitgerangeerd bent. Carrière staat op één, de man op twee, is de gedachte.

Maar dat levert dus wel de nodige vragen op als je met Nieuwjaar zonder man aan je zijde bij je traditionele familie op bezoek komt. Het huren van een nep-partner kan dan als perfecte (tijdelijke) oplossing dienen. En wie weet bloeit er wel een echte romance op.

Pragmatisch
Zoals een nep-vriend tegen de BBC zei: 'Een van de redenen dat ik mezelf verhuur is omdat ik meer geld wil verdienen, maar ik denk dat het ook een goede kans is om een toekomstige vrouw te vinden. Ik ben 30 en kom uit een arme familie. (..) Mijn ouders vragen me altijd wanneer ik ga trouwen, ze voeren de druk op. De Chinese gemeenschap is erg pragmatisch. Als je een vriendin wil, moet je een auto hebben, een huis en een goede baan. Om die reden ben ik nog altijd vrijgezel.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden