'Oplichterstrucs Jomanda bij Millecam'

De rechtbank in Amsterdam behandelt momenteel de strafzaak tegen Jomanda en twee alternatieve artsen. Foto ANP Beeld
De rechtbank in Amsterdam behandelt momenteel de strafzaak tegen Jomanda en twee alternatieve artsen. Foto ANP

HILVERSUM - Het lijkt erop dat Jomanda oplichterstrucs heeft gebruikt bij haar bejegening van actrice Sylvia Millecam.

Zij betrok informatie van anderen, onder wie Millecams visagiste, om deze aan Millecam te presenteren als zaken die zij als medium had 'doorgekregen'.

Dat zei Ronald ter Heegde gisteravond in het tv-programma Nova. Ter Heegde was jaren de persoonlijk assistent van paranormaal genezeres Jomanda.

De rechtbank in Amsterdam behandelt momenteel de strafzaak tegen Jomanda en twee alternatieve artsen. De aanklacht tegen het drietal luidt dat zij medeschuldig zijn aan de dood van Millecam doordat ze haar hebben weggehouden bij de reguliere medische zorg. Sylvia Millecam overleed in 2001 aan borstkanker.

Ter Heegde, die sinds 2004 is gebrouilleerd met Jomanda, is niet als getuige gehoord in de strafzaak. Hij besloot met zijn verhaal naar buiten te treden toen hij hoorde dat Jomanda onlangs liet weten dat zij voorgevoelens had gehad over het onheil dat op Koninginnedag geschiedde.

''Dat had ze toen moeten zeggen en niet achteraf,'' aldus Ter Heegde. ''Niemand kan het bewijzen.''

Ter Heegde waarschuwde ervoor dat Jomanda niet klakkeloos geloofd moet worden. ''Er zijn heel veel voorbeelden van mensen die door haar toedoen hun hele leven hebben omgegooid en aan de grond zijn geraakt.'' Volgens Ter Heegde laafde Jomanda zich aan de roem van Sylvia Millecam.

De rechtbank zet het proces tegen Jomanda en haar medeverdachten morgen voort. Jomanda is niet in de rechtszaal verschenen; zij zegt dat ze bang is dat er met de rechtbank dan wel met de omgeving daarvan iets akeligs zal gebeuren. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden