'Opleving van Kinkerbuurt is een ramp voor bewoners'

De Kinkerbuurt veel leuker met de komst van De Hallen? Niet als het aan de bewoners van de buurt ligt, schrijft Bart Nooij, die in de Bellamybuurt woont. De opleving van de Kinkerbuurt is leuk voor toeristen maar een ramp voor de bewoners.

Bart Nooij
Drukte in de Kinkerbuurt door de komst van De Hallen Beeld Rink Hof
Drukte in de Kinkerbuurt door de komst van De HallenBeeld Rink Hof

Onlangs stond in Het Parool een artikel met de kop 'De Kinkerbuurt is leuk/te leuk geworden'. Vooral het tweede deel van de kop spreekt veel bewoners uit de Kinkerbuurt/Bellamybuurt aan.

Onze buurt is door de enorme toeloop op De Hallen en de overlast die dit veroorzaakt zó leuk geworden dat er bewoners zijn die zich niet meer veilig voelen en zelfs willen verhuizen, blijkt uit een onderzoek dat ik onlangs deed onder honderden buurtbewoners. Meest genoemde ergernissen zijn: de talloze fietsen die stoepen en doorgangen blokkeren; de grote verkeersdruk in de nauwe straten, inclusief gevaarlijke situaties; bewoners kunnen geen parkeerplek meer vinden; de geluidsoverlast door muziek en bezoekers die tot diep in de nacht lawaai maken; de bezoekers die in portieken plassen en overgeven; de stankoverlast van de Foodhallen; vuil en rommel op straat. Handhaving op al deze gebieden ontbreekt vrijwel volledig.

Bewoners wonen vaak al tientallen jaren naar volle tevredenheid in deze buurt en accepteren de reuring die bij het stadsleven hoort. Met de komst van De Hallen is de balans tussen wonen en recreatie echter volkomen doorgeslagen naar de verkeerde kant. Dagelijks ervaren wij tot diep in de nacht extreme overlast en voelen velen zich ernstig aangetast in hun woongenot.

Onzichtbaar stadsdeelbestuur
Ondertussen is het stadsdeelbestuur vrijwel onzichtbaar en wordt er geen actie ondernomen om de overlast aan te pakken. Veel bewoners voelen zich zelfs misleid, omdat er destijds een op de buurt gerichte voorziening is beloofd. De realiteit is anders. Bovendien staat er nog meer horeca gepland. Op de hoeken van de Ten Katemarkt komen terrassen en er zijn vergunningen afgegeven voor nog eens twee hotels.

Zo wordt de dichtstbevolkte buurt van Amsterdam langzamerhand één van de grootste uitgaanscentra van de stad dat dagjesmensen uit heel Nederland moet trekken. Dit past precies in het gemeentebeleid om het door toerisme overbelaste centrum te ontlasten en de druk te verspreiden over omliggende woonbuurten. Tekenend is de verspreking van stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki tijdens een buurtbijeenkomst op 8 december, dat het geen zin heeft om met de gemeente te praten, omdat al was besloten dat dit een uitgaansgebied zou worden. Kortom, onze bestuurders hebben zich erbij neergelegd dat de Kinkerbuurt onderdeel wordt van Openlucht Museum Amsterdam waar bewoners helaas aan het kortste eind trekken. Daarom zou ik de titel van het artikel in Het Parool van 5 januari willen veranderen in: 'De Kinkerbuurt is leuk voor toeristen, een ramp voor de bewoners.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden