Oplevering woningen vertraagd door drukte Alliander

Netbeheerder Alliander komt om in het werk door de overgang op duurzame energie, waardoor de oplevering van woningen in Amsterdam vertraging oploopt.

Bart van Zoelen
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Gemeenten moeten verder vooruitplannen.

Die opdracht krijgen ze, als het aan Alliander ligt, in het nieuwe energieakkoord: een overeenkomst die het kabinet de komende maanden wil sluiten over hoe Nederland moet voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs.

Anders wordt de overgang op duurzame energie een gebed zonder end, meent Allianderdirecteur Ingrid Thijssen.

Veel vacatures
Het kabinet wil de CO2-uitstoot per 2030 met 49 procent terugdringen, rekent Thijsssen voor.

"Als je bedenkt wat dat betekent voor de aantallen windparken, zonneweides, warmtepompen en laadpalen die wij moeten aanleggen - dan moeten wij erg op tijd weten wat, waar en wanneer gedaan moet worden. Waar komen windparken? Welke wijk gaat als eerste over op een andere verwarming dan op aardgas?"

Want nu al worstelt Alliander met het werk dat op de overheidsorganisatie afkomt die in dit deel van het land verantwoordelijk is voor het aansluiten van gas en elektra.

Thijssen kan niet zeggen hoe vaak dat gebeurt, maar moest donderdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers erkennen dat de wettelijke aansluittermijn van 18 weken soms niet wordt gehaald.

Tekort aan technisch personeel
Behalve door de overgang op duurzame energie komt dat ook door de vele nieuwbouw. Alliander kreeg in 2017 50 procent meer werk dan in de jaren daarvoor.

Ook het tekort aan technisch personeel op de arbeidsmarkt speelt mee. Alliander haalde vorig jaar 260 technici binnen en wil er dit jaar weer driehonderd in dienst nemen, maar die liggen niet voor het oprapen. In Amsterdam kan een monteur zelfs kiezen uit zeven vacatures.

Alliander sprak verder van 'een goed jaar'. De gemiddelde tijd dat aansluitingen zonder stroom zaten daalde naar 21 minuten.

Lees ook: Dit zijn de toekomstige wijken van Amsterdam

49%

Het kabinet wil de CO2-uitstoot per 2030 met 49 procent terugdringen. Dat brengt heel wat werk met zich mee.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden