Opleidingen moeten meerwaarde Engels onderwijs gaan aantonen

Als instellingen in het hoger onderwijs een substantieel deel van hun opleiding in het Engels willen gaan aanbieden, moeten ze in de toekomst eerst aantonen dat dit van meerwaarde is voor de student.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66). Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66).Beeld ANP

Dat is een van de voorstellen van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) om de verengelsing van het hoger onderwijs in Nederland tegen te gaan. Van Engelshoven vindt dat ‘de groei van internationale studenten niet moet doorschieten’.

Ook bestaande opleidingen moeten op termijn aantonen waarom het voordelig is een opleiding niet in het Nederlands aan te bieden. Masteropleidingen die voor minimaal een derde in het Engels worden aangeboden zullen daarop worden getoetst, voor bachelors en andere opleidingen ligt de grens op 20 procent.

Buitenlandse studenten

Van Engelshoven wil verder dat onderwijsinstellingen buitenlandse studenten meer kansen bieden om zich het Nederlands machtig te maken. Dat moet de kans vergroten dat buitenlandse studenten na hun studie in Nederland blijven, wat weer voordelig is voor de arbeidsmarkt.

Volgens de minister is ‘de groei van het aantal Engelstalige opleidingen en internationale studenten dusdanig dat het hoger onderwijs te veel onder druk komt te staan’. Op den duur kan daardoor zelfs de ‘toegankelijkheid van het onderwijs voor Nederlandse studenten’ in het gevaar komen.

Om die toegankelijkheid te bewaken moet het ook mogelijk worden om een studentenstop in te voeren voor alleen dát deel van een opleiding dat niet in het Nederlands wordt gegeven. Nu kan dat alleen nog voor de hele opleiding. Wel moeten instellingen voortaan toestemming van de minister krijgen om een studentenstop in te voeren.

Om te voorkomen dat universiteiten en hogescholen financiële problemen krijgen door veel internationale studenten, wil Van Engelshoven ook een hoger minimumtarief voor het collegegeld invoeren voor studenten uit landen buiten de zogenoemde Europese Economische Ruimte, die bestaat uit alle EU-lidstaten plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden