Opleiding urologie aan AMC stilgelegd na klachten

De opleiding van urologen door het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is voor zeker zes maanden stilgelegd.

Het AMC laat weten dat de patiëntenzorg van de afdeling gewoon gewaarborgd blijft. Beeld anp
Het AMC laat weten dat de patiëntenzorg van de afdeling gewoon gewaarborgd blijft.Beeld anp

De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft deze week het AMC laten weten de erkenning van de opleiding voor die periode te hebben opgeschort. Reden voor de beslissing zijn klachten van artsen in opleiding tot specialist (aios) over hun opleiding.

Het AMC heeft het nieuws vrijdag zelf naar buiten gebracht en laat weten dat de patiëntenzorg van de afdeling gewoon gewaarborgd blijft. De medische staf neemt de taken die tot het pakket van de aiossen behoren voorlopig over.

De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft een onderhoud gehad met de aiossen. Begin volgende week volgt overleg tussen de opleiders urologie en de Centrale Opleidingscommissie van het AMC met de RGS om tot een oplossing te komen.

Verstoorde verhoudingen
Aanleiding voor de verstoorde verhoudingen tussen de opleiders en de aiossen was volgens het AMC de visitatie door de RGS. De opleiding urologie kreeg dit voorjaar een nieuwe opleidingserkenning voor de duur van vijf jaar. Op drie deelgebieden moeten aiossen echter elders expertise opbouwen.

Het proces rond de visitatie heeft ertoe geleid dat de spanningen op de werkvloer dermate hoog zijn opgelopen dat het opleidingsklimaat is aangetast. Om die reden hebben de aiossen zich tot de RGS gewend. Voor de betreffende aiossen wordt een andere opleidingsplaats gezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden