Opkopen panden Wallen gaat snel

AMSTERDAM - Woningcorporaties voeren momenteel serieuze gesprekken met seksondernemers op de Amsterdamse Wallen over de verkoop van in totaal circa 110 prostitutieramen.Dat maakt wethouder Lodewijk Asscher (financiën) dinsdag bekend in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om circa 24 procent van alle 458 ramen die een jaar geleden nog in de hoerenbuurt te vinden waren.

Asscher schrijft verder dat de corporaties Ymere en NV Stadsgoed, een dochter van Het Oosten, de afgelopen maanden al circa negentig ramen op de kop hebben getikt. Dat NV Stadsgoed in september 51 stuks van seksbaas Charles Geerts kocht en Ymere onlangs vijftien van vastgoedhandelaar Dirk Holtman was al bekend.

Naar nu blijkt hebben de twee organisaties de afgelopen tijd echter nog een aantal andere panden met in totaal circa twintig prostitutieramen gekocht. Die bevinden zich aan de Nieuwezijds Voorburgwal, Oudezijds Voorburgwal, Barndesteeg en Geldersekade. De corporaties hebben nu al 19 procent van de ramen in handen die zich tot voor de verkoop van de Geerts-panden op de Wallen bevonden.

Volgens Asscher hebben de ondernemers waarmee nu gesprekken lopen hun gebouwen zelf te koop aangeboden. Bij de aankoop van de ramen van Geerts door NV Stadsgoed stond de gemeente garant voor de waardedaling van de panden doordat de prostitutiebestemming eraf ging. Ymere doet de aankopen tot nu toe voor eigen rekening en op eigen risico. Wel is er een regeling in de maak, schrijft de wethouder.

Het stadsbestuur van Amsterdam presenteerde in december zijn plannen om het aantal prostitutieramen, koffieshops en louche cafés op de Wallen flink te verminderen. Een van de manieren om dat te doen, is het opkopen van panden. Doel van het zogeheten project 1012, vernoemd naar het postcodegebied van de hoerenbuurt, is misstanden als gedwongen prostitutie en het witwassen van geld aan te pakken. (ANP)

Zie ook: Dossier De Wallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden