Opkomst verkiezingen Libië rond 60 procent

Ongeveer 60 procent van de 2,8 miljoen Libiërs die zich hebben geregistreerd voor de verkiezingen, heeft gisteren zijn stem uitgebracht. Dat heeft de kiescommissie in het Noord-Afrikaanse land bekendgemaakt. Het gaat om een voorlopig resultaat.

Libische vrouwen laten hun met inkt gemarkeerde vingers zien. Iedereen die stemt moet zijn vinger in een pot inkt dopen, om te voorkomen dat ze twee keer stemmen. Beeld ap
Libische vrouwen laten hun met inkt gemarkeerde vingers zien. Iedereen die stemt moet zijn vinger in een pot inkt dopen, om te voorkomen dat ze twee keer stemmen.Beeld ap

De kiezers in Libië hebben met enthousiasme en massaal hun stem uitgebracht. Dat geldt ook voor het noordoosten, een gebied waar de achterdocht jegens de organisatie van de stembusgang en de voorlopige regering in Tripoli, de Nationale Overgangsraad (NTC), erg groot is. Hier is echter wel een dode gevallen. Een betoger werd neergeschoten toen hij een stembus wilde stelen uit een stemlokaal.

Het was het enige dodelijke incident. De kiescommissie maakte verder bekend dat door onveiligheid of andere problemen circa 100 stemlokalen gesloten waren. De rest, meer dan 90 procent, ging open voor de naar schatting 2,8 miljoen Libiërs die zich als kiezer hadden laten registreren.

Het land van 6 miljoen inwoners werd in 1951 onafhankelijk en heeft geen democratische verkiezingen gehad sinds halverwege de jaren '60.

Nieuwe grondwet
De in 1969 gevestigde dictatuur van Muammar Kaddafi viel in augustus vorig jaar. De kiezers stemmen voor een grondwetgevende raad van 200 leden die in ongeveer een jaar tijd moet zorgen voor onder meer een nieuwe grondwet, een referendum over die grondwet en een regering. De raad vervangt de NTC.

De door Kaddafi verwaarloosde noordoostelijke regio Cyrenaica krijgt 60 zetels en het dun bevolkte zuiden, Fezzan, 40 zetels. De rest gaat naar het noordwestelijke Tripolitania, waar de hoofdstad Tripoli ligt.

De organisatie wil voorkomen dat één politieke partij of beweging de raad domineert en daarom is het aantal zetels voor die groepen tot 80 beperkt. De rest is voor onafhankelijke kandidaten. Een groot probleem van de NTC is dat de feitelijke macht vaak in handen is van plaatselijke milities of clans. Dat zal ook de actieradius van de gekozen raad beperken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden