Update

Opkomst raadsverkiezingen loopt gelijk met 2010

Het aantal kiesgerechtigden die hun stem hebben uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen loopt gelijk met de verkiezingen van 2010. De tussentijdse peiling om 13.30 uur van onderzoeksbureau Ipsos geeft aan dat 22 procent de gang naar de stembus al heeft gemaakt, meldt de NOS.

Kiezers voor de gemeenteraadsverkiezingen in de rij bij een stembureau op Rotterdam CS Beeld anp
Kiezers voor de gemeenteraadsverkiezingen in de rij bij een stembureau op Rotterdam CSBeeld anp

Uit de eerste peiling, tot 10.30 vanochtend, gaf een lichte stijging van de opkomstcijfers ten opzichte van de vorige raadsverkiezingen aan: 10 procent in 2010 tegenover 11 procent nu.

Ipsos baseert de cijfers op 42 speciaal geselecteerde stembureaus. Het onderzoeksbureau verwachtte op voorhand een recordlage opkomst.

In Rotterdam zijn volgens de gemeente in de eerste verkiezingsuren meer mensen naar de stembus gegaan dan in de vroege ochtend van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden had rond 10.00 uur zo'n 5,9 procent van de stemgerechtigde bevolking gestemd, tegenover 6,11 procent nu. Dat heeft de gemeente laten weten.

Verslapen
Dat in Rotterdam een aantal stembureaus bijna twee uur later opengingen, heeft geen effect gehad op het opkomstpercentage. De stembureaus aan het Polderplein in Delfshaven en die aan de Kolkmanstraat in Noord, gingen pas om 09.15 uur open omdat een aantal stembureauleden zich mogelijk had verslapen, laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten.

Bij elk stembureau zijn minimaal drie leden nodig om open te kunnen. Bij deze stemlocaties was aanvankelijk maar één persoon aanwezig. Daardoor kon er op beide locaties pas om kwart over negen worden gestemd.

Ook in Emmen was de opkomst om kwart voor 10 hoger dan vier jaar terug; namelijk 7,9 procent tegen 4,7 tijdens de verkiezingen van 2010.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden