Update

Opkomst en neergang van Casa Rosso

Het roemruchte sekstheater Casa Rosso op de Amsterdamse Wallen. Foto ANP Beeld
Het roemruchte sekstheater Casa Rosso op de Amsterdamse Wallen. Foto ANP

Miljoenen mensen van over de hele wereld bekeken in het vijfsterren erotisch theater in het kloppende hart van de Wallen superieure erotische shows met een geweldige choreografie, een cast van hoog niveau en een goed akoestisch geluid, aldus Casa Rosso.

Entree: 45 euro, inclusief vier drankjes. Op een ronddraaiend podium zijn live optredens, stripteases en bananashows te zien. Medewerksters laten zien dat niet alleen via de mond een sigaar is te roken, hetgeen een Amerikaanse bezoeker de uitspraak ontlokte: ''Monica Lewinsky, eat your heart out!''

Casa Rosso werd eind jaren zestig geopend door Joop de Vries, alias Joden Jopie of Zwarte Joop. De seksuele revolutie was uitgebroken en de club was een doorslaand succes. Midden jaren zeventig breidde De Vries, de ongekroonde koning van de Wallen, Casa Rosso uit met de illegale gokclub Cabala en de automatenhallen Buddy Buddy en Molensteeg 1.

De Vries werd gefinancierd door de Amerikaanse maffia, aangetrokken door het Nederlandse gedoogbeleid inzake seks en gokken. De Cabala werd gerund door de Cellini's, gokspecialisten uit de groep rond de legendarische Amerikaanse gangster Meyer Lansky. De Cellini's komen in de Godfather-films voor als de Penninobrothers.

De Vries verzamelde een groep breedgeschouderde mannen, onder wie worstelaars als Jan Dieke en Chris Dolman, die Zwarte Joop en de rust op de Wallen bewaakten.

Het verval zette in toen De Vries, die van de gemeente altijd zijn gang had mogen gaan en zich onaantastbaar waande, begin jaren tachtig Club 26 opende: een gokpaleis naar het voorbeeld van Las Vegas, opnieuw met geld van de maffia.

De Vries trok de belangstelling van de belastingdienst en in 1982 deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) een inval voor een onderzoek naar zijn geheime bankrekeningen. Vervolgens deed justitie een in val om een eind te maken aan het illegaal gokken.

In december 1983 brandde het hele Casa Rossoconcern tot de grond toe af nadat Joseph Lan, een labiele werknemer van De Vries, brand had gesticht. Dertien mensen kwamen om het leven. De Vries' imperium op de Wallen viel uiteen. Hij overleed in juli 1986 aan een hersenbloeding.

Na zijn dood legde de belastingdienst beslag en ging Casa Rosso over in handen van De Vries' dochter Edith en Brouwersgracht BV, waarachter volgens justitie Heinekenontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder schuilgingen. Het Heinekenconcern staakte direct de bierleverantie aan de Casa Rosso.

In 1996, toen Van Hout en Holleeder ruzie hadden gekregen en het Casa Rossoconcern moest worden opgesplitst, werd de seksclub overgenomen door Kobloei Beheer, een BV van seksbaas 'Dikke Charles' Geerts. Voor justitie is de transactie tussen Brouwersgracht bv en Kobloei bv altijd verdacht geweest.

Begin 1997 verkocht Geerts de Casa Rosso aan Jan Otten, een ex-portier van het sekstheater, die de overnamesom echter niet kon opbrengen. Ze troffen een regeling.

Die regeling was voor de gemeente de belangrijkste grond om een bibob-onderzoek te starten.

Eigenaar Jan Otten noemt het besluit hem alsnog zijn vergunningen te verlenen 'een overwinning voor Amsterdam'. Hij zegt 'de 180-gradendraai van Cohen' te zien als 'volledige rehabilitatie'. (ROB ROMBOUTS/PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden