Opknappen bruggen en kades kost tientallen miljoenen

De veiligheid van veel bruggen en kademuren is in het geding. Maar het opknappen gaat tientallen miljoenen kosten, blijkt uit een rapport van de gemeente.

Jorien van der Keijl
De kademuur op de Nassaukade stortte in maart door een gesprongen waterleiding ing Beeld Jean-Pierre Jans
De kademuur op de Nassaukade stortte in maart door een gesprongen waterleiding ingBeeld Jean-Pierre Jans

Sommige kademuren en bruggen zijn meer dan honderd jaar oud, waarvan een groot deel zijn houdbaarheidsdatum heeft overschreden. De constructies waren vroeger wellicht prima geschikt voor paard en wagen, maar blijken riskant voor het toegenomen drukke verkeer.

Problemen
Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) stelde deze maand in een brief aan de raad met een groot onderzoek het achterstalligonderhoud in kaart te willen brengen. Vorig jaar ontstonden er bij vijf kademuren problemen, omdat ze bezweken of dat dreigden te doen.

Dit jaar stortte een deel van de kademuur van de Nassaukade in na een gesprongen waterleiding. Of de kwaliteit van de kade mede het gevolg van de instorting is, wordt niet uitgesloten.

Om de veiligheid te garanderen worden alle 850 verkeersbruggen in de stad gecontroleerd. Het herstel gaat 11 miljoen euro per jaar kosten. Een dure 'grap', want de gemeente denkt pas binnen tien jaar alle bruggen te hebben hersteld.

Uit het onderzoek blijkt vooral extra aandacht nodig te zijn voor de reparatie van aangetaste houten funderingen van de bruggen. Ook zorgt de aangescherpte regelgeving van de draagcapaciteit voor de financiële tegenvaller.

Slechte delen
Enkele bruggen bleken al niet meer veilig. Het gaat onder meer om brug 110 bij de Lijnbaansgracht en de Lauriergracht, die voor verkeer al werd gesloten.

Ook het herstel van de kademuren is niet een klein klusje. De stad kent zo'n 200 kilometer van deze constructies. Om slechte delen te vervangen doet de gemeente opnieuw een duit in het zakje: de reparatie gaat zo'n 7,5 miljoen euro per jaar kosten.

Zo zijn voor de muur op de Lijnbaansgracht al maatregelen genomen. In de muur zaten scheuren in het metselwerk en het risico op verzakking is groot. Langs de kade is een stalen damwand geplaatst om de muur te ondersteunen.

Lees ook: 'Stadse kademuren zijn hard toeaan onderhoud'

Bij veel kademuren zijn scheuren ontstaan Beeld Gemeente Amsterdam
Bij veel kademuren zijn scheuren ontstaanBeeld Gemeente Amsterdam
Brug 110 bleek onveilig voor verkeer Beeld Gemeente Amsterdam
Brug 110 bleek onveilig voor verkeerBeeld Gemeente Amsterdam

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden