Opknapbeurt A10-West: 'Vertragingen tot een half uur'

De ringweg aan de westkant van Amsterdam gaat vanaf maandag zes weken lang op de schop en dat heeft flinke gevolgen voor weggebruikers. De vertragingen kunnen oplopen tot een half uur.

File bij knooppunt Nieuwe Meer op de A10 en A4. Beeld anp
File bij knooppunt Nieuwe Meer op de A10 en A4.Beeld anp

Daarvoor waarschuwt Ricardo Nuijens, die als omgevingsmanager van Rijkswaterstaat betrokken is bij het project.

Ondanks het feit dat er in de vakantieperiode volgens hem naar schatting 10 procent minder verkeer op de weg is, blijft het een druk traject. Op een normale dag rijden er zo'n 124.000 voertuigen over de ringweg.

Nuijens spreekt van een "enorme logistieke klus", waarbij de weg de eerste drie weken dicht is van de Basisweg (S102) naar knooppunt De Nieuwe Meer en vervolgens drie weken de andere kant op. "Op sommige dagen werkt er bijna driehonderd man."

Asfalt, riolering en matrixborden
Rijkswaterstaat neemt de A10-West volledig onder handen. Zo krijgt de snelweg onder meer een nieuwe laag asfalt, wordt de riolering schoongemaakt en op sommige plekken vergroot, worden de matrixborden boven de weg onderhouden en de voegen van de 27 bruggen en viaducten vervangen.

Rijkswaterstaat probeert mensen zo goed mogelijk te informeren over uitwijkroutes, aan de hand van tekstkarren in de stad en via informatieborden boven de weg. Desondanks raadt de omgevingsmanager aan goed voorbereid op weg te gaan, buiten de spits te rijden en indien mogelijk de fiets te pakken.

Opknapbeurt
De laatste keer dat de snelweg een grote opknapbeurt kreeg, was in 2001. Toen werd niet alleen het asfalt vervangen maar ook de fundering. Volgens Nuijens gaan dit soort wegen zo'n zestien à zeventien jaar mee voordat er weer groot onderhoud nodig is.

Aanvankelijk stond de klus voor volgend jaar gepland, maar door werkzaamheden aan de N200 en de verbreding van de A10-Zuid (Zuidasdok) in 2018 is besloten de A10-West eerder aan te pakken.

Op maandag 4 september moet de A10-West voor de ochtendspits weer volledig toegankelijk zijn.

Lees ook: Westelijk deel A10 gaat dicht voor groot onderhoud

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden