Ophokplicht maandag voorbij

DEN HAAG - Demissionair minister Cees Veerman van Landbouw heft de ophokplicht voor pluimveehouders maandag op.Dat liet hij de Tweede Kamer woensdag weten. De afschermplicht werd op 3 februari ingesteld na de uitbraak van vogelgriep in Engeland.

Veerman neemt dit besluit nu het zeker lijkt dat de uitbraak van de vogelgriep in Engeland niet is veroorzaakt door besmette wilde vogels. Hier dieren afschermen om te voorkomen dat ze met zieke wilde vogels in contact komen, is daarom niet nodig. Verder lijkt de uitbraak van de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep inmiddels onder controle. ''Er zijn op dit moment geen nieuwe besmettingen of verdenkingen van vogelgriep en er zijn in de omgeving van het Engelse bedrijf geen besmette wilde vogels gevonden'', aldus het ministerie van Landbouw.

Pluimveehouders moeten hun vogels wel weer afschermen bij de start van de vogeltrek. Naar verwachting begin maart wordt de ophokplicht weer van kracht voor commercieel gehouden pluimvee. Voor hobbydierhouders wordt de directe link met de start van de wilde vogeltrek losgelaten. Veerman komt daarmee tegemoet aan de wensen van hobbyhouders, de dierenbescherming en de Tweede Kamer.

''De afschermplicht wordt voor hobbydierhouders alleen ingesteld als er risicovolle vogelgriepuitbraken in Europa zijn of besmette vogels gevonden worden in landen langs relevante trekroutes over en naar Nederland'', aldus het ministerie. De bond van mensen die als hobby pluimvee houden, de NHDB, is blij met dit besluit. Volgens de NHDB zullen de beesten er zich beter bij voelen en scheelt het de baasjes ook tijd en geld.

Veerman stelde dat hij vooral praktische oplossingen zoekt. ''We willen het mensen niet moeilijk maken, maar proberen gewoon het virus buiten te houden.'' De ophokplicht is daarbij ''niet uitzonderlijk, maar wel cruciaal'', aldus Veerman. ''Bij een dreigende dierziekte ga ik het niet zitten aankijken. We hebben de varkenspest gehad, mkz en vogelpest. Als je de gevolgen daarvan hebt gezien, heb je maar een opdracht: voorkomen dat het weer gebeurt.''

Op aandringen van de Kamer gaat de minister met de Algemene Inspectie Dienst (AID) praten over de controle op siervogels die via Oost-Europa (Tsjechië, Hongarije) naar Nederland zouden komen. Twee weken voordat de vogelpest in Engeland werd aangetroffen, heerste dezelfde H5N1-variant al in Hongarije. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden