'Ophef over Timosjenko voor EK is politiek'

De diplomatieke druk op Oekraïne wegens de behandeling van oud-premier Joelia Timosjenko is meer een politieke stellingname dan een mensenrechtenkwestie. Dat stelt de Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne vandaag.

Timosjenko laat haar blauwe plekken zien. Beeld afp
Timosjenko laat haar blauwe plekken zien.Beeld afp

De Oekraïners zijn verdeeld over de boycot van het EK door Europese leiders, afhankelijk van hun politieke kleur, aldus Raymond Ronkes van de stichting. Oekraïne is politiek grofweg verdeeld in een pro-Russisch deel en een prowesters deel.

'De gewone man haalt zijn schouders hier over op. Veel Oekraïners zien dit als het zoveelste politieke spelletje in een land waar velen vuile handen hebben', legt Ronkes uit. Hij denkt dat een boycot van het EK geen effect heeft, omdat de economische belangen van Europese landen uiteindelijk zwaarder zullen wegen. Volgens de stichting verandert een boycot van het EK voetbal in het Oost-Europese land dan ook niets structureel aan de mensenrechtensituatie.

De prowesterse Timosjenko zou in de gevangenis zijn mishandeld. Ze is veroordeeld wegens machtsmisbruik, maar zij en haar medestanders zeggen dat deze berechting een politieke afrekening is.

Nadat beelden waren opgedoken waarop is te zien dat Timosjenko onder de blauwe plekken zit, voerden Europese landen de druk op. Het Nederlandse kabinet liet weten dat het geen voetbalwedstrijden in Oekraïne bezoekt, als de situatie in het land niet snel verbetert.

Het Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne is een koepelorganisatie van zo'n 300 particulieren en 50 merendeels humanitaire organisaties die banden hebben met Oekraïne.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden