Ophef over kruisbeelden in klassen

In Italië en Polen zijn de katholieke kruisbeelden verplicht op openbare scholen. Foto ANP Beeld
In Italië en Polen zijn de katholieke kruisbeelden verplicht op openbare scholen. Foto ANP

STRAATSBURG - Europarlementsleden van onder meer D66 en ChristenUnie winden zich op over kruisbeelden in klaslokalen. In Italië en Polen zijn de katholieke beelden verplicht op openbare scholen.

Een grote groep christendemocraten en conservatieven in het Europarlement wil de kruisbeeldplicht behouden, hoewel het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die plicht strijdig vindt met de vrijheid van godsdienst. De partijen willen daartoe in een resolutie donderdag het arrest van het Hof afwijzen: een tamelijk zeldzaam oordeel over een arrest.

Europarlementslid Sophie in 't Veld (D66) vindt het onaanvaardbaar dat het Europarlement zich mengt in een rechtszaak, waarin nog hoger beroep loopt. ''Het is typisch voor de partij van de Italiaanse premier Berlusconi; die valt steeds de rechters aan'', aldus In 't Veld. ''En de christendemocraten erkennen kennelijk ook niet de godsdienstvrijheid of zelfs het bestaan van andere godsdiensten dan de christelijk geloof. Heel hypocriet dat dezelfde partijen wel Turkije aanvallen als de overheid daar opkomt voor islamitische symbolen.''

Peter van Dalen ( ChristenUnie) vindt het juist toelaatbaar als een land zulke beelden wil verplichten: ''Dit is nu een onderwerp waar Europa zich absoluut niet mee moet bemoeien'', zegt hij. ''Het behoort tot de culturele eigenheid van de landen. Als die landen dat al zo lang willen, moeten ze dat kunnen blijven doen''.

Ook de PVV vindt een nationale kruisbeeldplicht een zaak van het desbetreffende land, waar Europese rechters niets mee te maken hebben.

Het CDA heeft nog geen standpunt ingenomen, zegt leider Wim van de Camp van de CDA-Europarlementariërs.

Dat het Hof voor de Rechten van de Mens inmiddels anders beslist op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, is voor Van Dalen niet overtuigend. ''Het gaat mij om de politieke opvatting: elk land moet dat zelf kunnen beslissen.'' Het hof in Straatsburg is overigens geen EU-instelling, maar behandelt zaken die individuen, groepen en landen tegen een van de 47 lidstaten van de Raad van Europa hebben aangespannen. Het hof kent 47 rechters, uit elke lidstaat één. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden