Update

Ophef over gedicht oudoom die bij Waffen-SS zat

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) is teleurgesteld in het Nationaal Comite 4 en 5 mei. Het CIDI vindt het onvoorstelbaar dat een 15-jarige scholier tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op de Dam een gedicht mag voordragen over een oudoom die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aanmeldde bij de Waffen-SS. Het Nationaal Comite 4 en 5 mei heeft verbijsterd gereageerd op de kritiek.

ANP Beeld
ANP

Adjunct-directeur Esther Voet van het CIDI zegt dat er aandacht moet zijn voor de daders van destijds, maar niet op 4 mei, meldt de NOS.

Volgens het centrum wordt de SS'er daarmee op eenzelfde niveau gezet als de echte slachtoffers van het nazibewind, terwijl veel SS'ers bloed aan hun handen hebben.

'Niet daders moeten herdacht worden'
CIDI-directeur Ronny Naftaniel heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat de dodenherdenking organiseert, vandaag in een brief opgeroepen het gedicht niet te laten voordragen op 4 mei. Vooral de slachtoffers moeten die dag worden herdacht, niet de daders, aldus Naftaniel.

Het gaat om een gedicht van de scholier Auke de Leeuw, die daarin schrijft over zijn oudoom die een 'verkeerde keuze' heeft gemaakt door zich aan te melden bij de Waffen-SS.

'Belediging naar slachtoffers'
Het CIDI vindt het niet passend om juist tijdens de dodenherdenking de gevolgen van die foute keuze gelijk te stellen aan de dood van verzetshelden, Joden en andere slachtoffers van het naziregime. Dat is 'een belediging naar allen die als daadwerkelijk slachtoffer het leven lieten', schrijft Naftaniel.

Hij spreekt van een hellend vlak waarop het ook mogelijk zal zijn 'om Eichmann ooit als slachtoffer te herdenken'. Adolf Eichmann was een van de belangrijkste organisatoren van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verbijsterd
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft verbijsterd gereageerd op de kritiek van het CIDI en noemt het teurstellend dat ze de kritiek van het CIDI via de media moest vernemen. Ook is ze geschokt dat het CIDI het gedicht van de jongen 'niet goed heeft gelezen en niet goed heeft begrepen', alsof hij een pleidooi houdt om daders te herdenken.

'Hoe fout kun je een kind begrijpen', zei Nooter. De Leeuw vindt het belangrijk dat mensen de geschiedenis beter kennen. Hij brengt volgens Nooter juist een dilemma onder woorden door te beschrijven hoe er binnen een gezin goede en foute keuzes zijn gemaakt. Vier kinderen in het gezin van de oudoom zaten in het verzet en hebben waarschijnlijk levens gered, één kind trok naar het Oostfront, aldus Nooter.

Nooter wil met het CIDI in gesprek. Wat haar betreft, leest De Leeuw zijn gedicht gewoon voor op de Dam. Dat is ook de prijs die hij met zijn gedicht heeft gewonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden