Update

Ophef over declaratiegedrag politietop

Ter Horst meldt al met de korpsbeheerders in gesprek te zijn om de verschillen in arbeidsvoorwaarden voor de top van de Nederlandse politie gelijk te trekken. Foto ANP Beeld
Ter Horst meldt al met de korpsbeheerders in gesprek te zijn om de verschillen in arbeidsvoorwaarden voor de top van de Nederlandse politie gelijk te trekken. Foto ANP

DEN HAAG - Onthullingen van RTL Nieuws over het declaratiegedrag van de politietop hebben dit weekend tot een hoop verontwaardiging geleid in de Tweede Kamer. Minister Guusje ter Horst liet weten ''onaangenaam getroffen'' te zijn door het beeld dat oprijst uit het overzicht van toelagen en declaraties bij de top van de Nederlandse politie.

Politiecommissarissen van verschillende korpsen blijken bovenop hun salaris opvallend hoge vergoedingen te krijgen voor onder meer het draaien van piketdiensten en voor hun woningen. Zo hebben zeker zestien hoofdcommissarissen en plaatsvervangers volgens de onderzoekers van RTL duizenden euro's aan vaste representatiekostenvergoeding ontvangen. Tot ergernis van de politievakbond weerhield dit ze er niet van daarbovenop nog eens voor duizenden euro's kosten te declareren voor bijvoorbeeld diners.

Het korps Amsterdam is volgens de onderzoekers voor de helft eigenaar van de woning van hoofdcommissaris Welten en handelt daarmee tegen de regels. Uit het onderzoek van RTL komt ook naar voren dat Mirjam Barendse, interim-korpschef in de relatief kleine regio Brabant-Noord, een van de best verdienende korpschefs van Nederland is. De Politiebond noemt haar vergoeding ''buitensporig''. Het salaris van een korpschef zou normaliter mede afhankelijk zijn van de korpsgrootte, maar Barendse verdient bijna net zoveel als de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten, aldus RTL.

Buitenproportioneel
''Ik ben hier ontzettend boos over'', zegt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Zijn CDA-collega Coskun Cöruz noemt de declaraties ''buitenproportioneel''. De PvdA eist dat onterecht gedeclareerd geld wordt terugbetaald. CDA en SP vinden de declaraties des te schrijnender omdat er bij de politie bezuinigd moet worden. ''De minister moet de onderste steen boven krijgen, temeer omdat we vorig jaar ook al geconfronteerd werden met hoge toelagen bij de politietop. En toen is beterschap beloofd'', zegt Cöruz.

Minister Ter Horst liet weten al met de korpsbeheerders in gesprek te zijn om de verschillen in arbeidsvoorwaarden voor de top van de politie gelijk te trekken. Daarbij geldt de zogenoemde Balkenende-norm als maximum en wordt er ook gekeken naar de regels die gelden voor topambtenaren. De minister zal de korpsbeheerders aanspreken op de declaraties van de korpschefs en hun plaatsvervangers. ''Het uitgangspunt daarbij is dat gedeclareerde kosten die niet binnen de regels passen, terugbetaald moeten worden'', aldus de verklaring van de minister. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden