Nieuws

Ophef om nieuw straatbezoek Braziliaanse president

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag weer voor ophef gezorgd door zich in hoofdstad Brasília opnieuw op straat te begeven en zich te mengen onder zijn aanhang. Zijn optreden trok een grote menigte toeschouwers, die hij begroette en de hand schudde.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (rechts) schudt aanhangers de hand. Beeld REUTERS
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (rechts) schudt aanhangers de hand.Beeld REUTERS

Het is niet de eerste keer dat Bolsonaro de volgens hem overbodige regels voor social distancing om het coronavirus in te dammen aan zijn laars lapt.

Volgens de extreemrechtse Bolsonaro (65), een voormalige legerkapitein, leiden de isolatiemaatregelen die de gouverneurs van de Braziliaanse deelstaten worden opgelegd op advies van zijn eigen minister van Gezondheid, tot een ongewenste vertraging van de economie. De populariteit van de president is tijdens de coronavirusepidemie flink geslonken. Een groeiend aantal Brazilianen ergert zich aan zijn houding tegenover de ziekte die hij steevast omschrijft als ‘een griepje’ of een ‘lichte verkoudheid’.

Tijdens zijn straatbezoek op Goede Vrijdag – een feestdag in Brazilië – in de hoofdstad, waar hij achtereenvolgens een militair ziekenhuis, een drogist en het appartement van zijn jarige zoon bezocht, klonken niet alleen toejuichingen. Tegenstanders van de president begeleidden hem met pannengekletter, een typisch Braziliaans protestmiddel, en het roepen van leuzen als ‘weg Bolsonaro’ en ‘ga naar huis’.

Op tv-beelden van Bolsonaro’s tocht door de stad was te zien hoe hij niet alleen het gebod trotseerde om binnen te blijven en samenscholingen te vermijden, maar zich ook niet hield aan de richtlijnen voor bescherming. Zonder bijvoorbeeld een door de regering gepropageerd mondmasker te dragen, veegde hij op een gegeven moment zijn neus af met zijn arm, waarna hij in één beweging door een aanhanger de hand schudde.

Bolsonaro, die gisteren ook de straat op ging om zijn aanhang te begroeten en tegen de regels in koffie dronk en een broodje at bij een bakker in Brasília, is zelf de afgelopen weken tientallen keren in contact geweest met besmette personen. In zijn omgeving zijn zeker 24 mensen besmet geraakt met het coronavirus, onder wie ook leden van zijn regering. Het merendeel daarvan werd besmet tijdens een bezoek aan Florida vorige maand, waar Bolsonaro een delegatie leidde die een bezoek bracht aan de Amerikaanse president Donald Trump.

Bolsonaro liet zich daarna ook testen op het virus en meldde via sociale media dat het resultaat negatief was. Ondanks herhaalde oproepen van media en critici, weigert hij daarvan een officieel document te tonen. Nadat journalisten hem vrijdag vroegen welk doel zijn bezoek aan het militair hospitaal had, antwoordde hij cynisch: “Om een zwangerschapstest te doen.”

Jair Bolsonaro. Beeld REUTERS
Jair Bolsonaro.Beeld REUTERS

Volgens critici doet Bolsonaro’s houding de social distancing-maatregelen in het land geen goed. In de grootste Braziliaanse steden beginnen steeds meer mensen de sociale isolatieregels te doorbreken.

Brazilië heeft tot nu toe 19.638 bevestigde besmettingen. 1.056 mensen stierven al aan Covid-19, zo blijkt uit de meest recente cijfers die vrijdag door het ministerie van Gezondheid werden bekendgemaakt.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden