Ophef om megabonus

DEN HAAG - Een bonus van twaalf miljoen euro die Numico-topman Jan Bennink dit jaar bovenop zijn loon incasseert, schiet de vakbonden en politici in het verkeerde keelgat.FNV en CNV willen zo snel mogelijk met het nieuwe kabinet om de tafel om wettelijke maatregelen tegen de salarisexplosie aan de bedrijfstop te bespreken. ''Want langzamerhand zijn dit soort bestuurders de enigen in Nederland die zich niet weten te gedragen,'' zegt voorzitter Jaap Jongejan, voorzitter van de bedrijvenbond CNV.

Vanochtend bevestigde het voedingsconcern Numico dat Bennink in juni een aandelenbonus van naar schatting acht miljoen euro tegemoet kan zien, voor vier miljoen aan opties mag verzilveren en daarnaast een jaarsalaris van twee miljoen euro incasseert.

Daarmee is Bennink in Nederland de best betaalde saneerder uit de geschiedenis. Hij trad in 2002 aan en wist het noodlijdende voedingsconcern er weer bovenop te helpen, onder meer via de verkoop van de verlieslijdende vitaminedivisie. Numico publiceerde gisteren goede jaarresultaten. ''Hij heeft de meeste doelen gehaald,'' aldus een woordvoerder.

FNV en CNV vinden dat Numico elk gevoel voor maat heeft verloren. ''Dit is buiten elke proporties. Echt van God los,'' aldus voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. Van der Kolk vindt dat het nieuwe christelijk-rode kabinet zulke superbonussen via fiscaal ingrijpen moet afromen. ''Nu moet men na jaren van ergernis over dit soort ontsporingen eindelijk eens zijn tanden laten zien. Dit ondergraaft de bereidheid van het gewone personeel om de lonen te matigen,'' aldus Van der Kolk.

Ook in de Tweede Kamer groeit de ergernis over de verrijking van Nederlandse topbestuurders. Eerder deze week nog oogstte de beloning van Philips-topman Kleisterlee kritiek. Het inkomen van Kleisterlee steeg vorig jaar naar 2,5 miljoen euro, een bonus van 1,1 miljoen inbegrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden