Opgroeien zonder vader steeds normaler

Steeds meer Nederlandse kinderen groeien op zonder vader. Dat is te wijten aan het hoge aantal scheidingen, waarna de meeste kinderen bij hun moeder gaan wonen.

null Beeld anp
Beeld anp

In 1996 betrof het nog 13 procent van de kinderen tot zestien jaar, twintig jaar later is dat gegroeid naar 18 procent. Hoe ouder de kinderen worden, hoe vaker ze niet bij hun vader wonen, blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert.

Ruim één op de tien baby's woont niet op hetzelfde adres als de vader. Bij pubers van 15 jaar gaat het om één op de vier. ,,De vanzelfsprekendheid om bij beide ouders op te groeien neemt verder af'', weet hoofddemograaf Jan Latten van het CBS. ,,De flexibilisering die zich in de rest van de maatschappij voordoet, zie je ook binnen het gezin.''

Verantwoordelijkheid
Kinderen die bij hun vader wonen, verblijven bijna altijd ook een deel van de week bij hun moeder. Slechts 2 procent van de kinderen groeit op bij alleen de vader, of bij de vader en zijn nieuwe partner. Dat is weinig, maar het is een lichte stijging ten opzichte van 1996, toen het nog om 1 procent van de kinderen ging.

Volgens voorzitter Peter Tromp van het Vader Kennis Centrum staan gescheiden vaders te trappelen om hun verantwoordelijkheid in de opvoeding te nemen, maar wordt het hen onmogelijk gemaakt. ,,In de rechtspraak is het uitgangspunt: de kinderen gaan naar de moeder en de vader krijgt een omgangsregeling. Die wordt in 40 procent van de gevallen niet eens nageleefd. Het is een verkeerde benadering, je moet uitgaan van gelijkwaardig ouderschap.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden