Opgepast in het park!

Voor je het weet doe je, onbewust natuurlijk, in het Vondelpark iets wat niet mag. Maar voor wandelaars, skaters, hondenuitlaters, picknickers, sporters, muzikanten en ander volk is er goed nieuws: de overheid neemt die zorg weg, nu in het hele park.Ze staan er al even, 48 in totaal. De nieuw ontworpen gebods- en verbodsborden in het Vondelpark. De laatste weken is stadsdeel Oud-Zuid bezig geweest met het plaatsen van borden in het park zelf. Tot dusver leek het voldoende ze bij de ingangen te plaatsen. Ze hebben dezelfde tekst als de oude en zijn volgens het stadsdeel hard nodig.

''We krijgen per jaar tien miljoen bezoekers in het Vondelpark, dus het is wel belangrijk die bezoekers te overtuigen van de regels,'' vertelt woordvoerder Klaas-Dirk Bruintjes van stadsdeel Oud-Zuid.

De borden wijzen de bezoeker erop dat niet gekampeerd mag worden, dat hondenpoep moet worden opgeruimd en dat een akoestische gitaar wel mag, maar een elektrisch versterkte niet. ''Vanuit de buurt zijn dat wel twee klachten die we veel horen: geluidsoverlast en hondenpoep in het park.''

De nieuwe borden moeten er ook voor zorgen dat er niet gereden wordt met auto's of scooters, en dat er geen consumpties worden verkocht. Maar komt het Blauwe Theehuis dan niet in problemen? ''Die regel gaat niet op voor de horeca die zich al in het park bevindt. Ook een hotdogtentje mag in het park staan, als er een vergunning is aangevraagd. Het gaat erom dat particulieren niet van alles gaan verkopen, met uitzondering van Koninginnedag natuurlijk,'' aldus de woordvoerder.

Misschien wel de opvallendste regel: men mag overal in het park zonnebaden, maar niet naakt. Gebeurt dat dan? ''In de zomer gaan mensen wel naakt liggen zonnen. Het gebeurt misschien niet heel vaak, maar het komt voor.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden