Opgelet, het streekvervoer staakt maandag en dinsdag

Het wordt lastig op maandag en dinsdag om met regionale vervoerders rond Amsterdam te reizen omdat het streekvervoer staakt. Treinen, trams, metro's en stadsbussen in Amsterdam blijven wel gewoon rijden.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Naar verwachting zullen bijna alle chauffeurs in het streekverkeer staken. Ook alle regionale treinen die niet van NS zijn, rijden twee dagen niet.

Het GVB en de NS blijven wel gewoon doorwerken. Sommige buslijnen van het GVB zullen niet stoppen bij haltes in de richting van Weesp en Schiphol. Het gaat om de lijnen 49, 69, 245, 246 en 247.

Connexxion maakt voor medewerkers van de bedrijven op Schiphol wel een uitzondering. Er zullen bussen rijden tussen de verschillende haltes rond de luchthaven om personeel bijvoorbeeld vanaf de parkeerplaats naar hun werk te brengen. Het gaat om de lijnen 180, 185, 190, 191, 193 en N90.

Rechter
Werknemers van regionale vervoersbedrijven leggen het werk neer omdat ze betere arbeidsvoorwaarden in hun nieuwe cao willen. Ze vinden de werkdruk te hoog en eisen meer loon. De cao streekvervoer geldt voor 12000 werknemers.

De werkgevers in het openbaar vervoer probeerden via de rechter de staking te voorkomen. Die oordeelde donderdag echter dat de staking door mag gaan. Ze vindt dat het recht om te staken zwaarder weegt dan de schade en hinder die zou ontstaan.

Eind vorig jaar staakten de streekvervoerders ook al voor meer loon en minder werkdruk.

Op 9292 is een actueel overzicht te zien van welke bussen en treinen niet rijden.

Deze bussen rijden niet
In de provincie Noord-Holland zijn drie busmaatschappijen actief: Connexxion, EBS en Arriva.

Connexxion is in de gehele regio actief: veel mensen zullen daar dus hinder aan ondervinden. EBS verzorgt het openbaar vervoer in de regio Waterland, ten noorden van Amsterdam. En Arriva rijdt normaliter tussen Haarlem en Leiden en tussen Alkmaar en Leeuwarden (over de afsluitdijk) maar heeft ook geen ritjes gepland staan.

Ook het streektreinen staken deze week, maar omdat Noord-Holland geen streektrajecten kent, heeft de reiziger in deze provincie geen last van weigerende machinisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden