Operatierobot ingezet bij kleine keeltumoren

In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is men gespecialiseerd in de behandeling van kanker. Artsen overleggen regelmatig met elkaar welke behandelmethode het beste is voor de patient. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is men gespecialiseerd in de behandeling van kanker. Artsen overleggen regelmatig met elkaar welke behandelmethode het beste is voor de patient. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - Chirurgen in het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam gebruiken een operatierobot om patiënten met kleine tumoren in de keel te behandelen. Het ziekenhuis doet dat naar eigen zeggen als eerste in Nederland.

De chirurgen hanteren die methode in plaats van een 'normale' operatie of bestraling. Met de nieuwe techniek kan de robotarm via de nauwe doorgang in de mond in de keel worden gebracht. De operatierobot snijdt de tumor zo weg dat de schade aan omliggend weefsel minimaal is.

In het NKI-AVL zijn inmiddels elf patiënten met deze nieuwe techniek geopereerd. ''Bij negen patiënten was bestraling niet meer nodig en kon de patiënt zonder beperkingen binnen drie tot vijf weken zijn werk weer hervatten'', zegt chirurg Michiel van den Brekel. Bovendien was een opnameduur van twee tot vier dagen voldoende. In het ziekenhuis werd de operatierobot al gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker.

De ingreep met de robot is een alternatief voor een traditionele operatie of bestraling. Die operatie is ingrijpend omdat vaak de kaak van de patiënten gespleten moet worden en de bijwerkingen groot kunnen zijn. Ook houdt de patiënt er een groot litteken in het gezicht aan over. Een bestraling heeft als nadeel dat deze behandeling maar eenmaal kan worden toegepast. Als de tumor terugkomt in hetzelfde gebied kan de patiënt dus niet meer worden bestraald. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden