Operatie politie tegen illegale prostitutie

De politie heeft donderdagavond door het hele land 88 prostituees bezocht om te onderzoeken of sprake was van mensenhandel. Tijdens de grote landelijke actie werden 430 advertenties geselecteerd en telefonisch nagetrokken. In verdachte gevallen werd een bezoek afgelegd. Er werden vier aanhoudingen verricht, zo meldde de politie vrijdag.

In juli werden al de prostitutieboten aan het Utrechtse Zandpad gesloten wegens betrokkenheid bij mensenhandel. Beeld anp
In juli werden al de prostitutieboten aan het Utrechtse Zandpad gesloten wegens betrokkenheid bij mensenhandel.Beeld anp

De prostituees werkten vanuit woningen, hotels, vakantieparken, maar ook op een industrieterrein of vanuit een auto. Veel prostituees waren afkomstig uit Oost-Europa. De bezoeken hebben geleid tot drie onderzoeken naar mensenhandel een onderzoek naar mensensmokkel en vijf signalen van mensenhandel die nader worden onderzocht.

In totaal werkten 236 mensen mee aan de actie. Niet alleen politiemensen gingen op pad, ook Comensha (het Coördinatiecentrum Mensenhandel), de marechaussee, gemeenten en het Openbaar Ministerie (OM) waren bij de actie betrokken.

Het was de tweede keer dat de politie een dergelijke actie hield. De eerste keer was op 9 april. In de zogenoemde vergunde commerciële seksbranche (bordelen, privéclubs en raamprostitutie) wordt regelmatig gecontroleerd op de juiste vergunningen. Ook daar is sprake van dwang en prostituees die hun verdiensten moeten afstaan. De actie van donderdag was bedoeld om inzicht te krijgen in de problemen bij de zogenoemde niet-vergunde prostitutie (bijvoorbeeld vanuit woningen, hotels en vakantieparken).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden