PlusAchtergrond

Operatie Eenhoorn: dit gebeurt er nu koningin Elizabeth is overleden

Onder de titel ‘Operatie Eenhoorn’ is door Buckingham Palace vastgelegd wat er moet gebeuren nu de Britse koningin Elizabeth in kasteel Balmoral in Schotland is overleden.

Edwin van der Aa
De kist waarin de Queen Mother in 2002 werd begraven. Beeld REUTERS
De kist waarin de Queen Mother in 2002 werd begraven.Beeld REUTERS

Haar familie en dokters waren donderdagmiddag op het moment van Elizabeths overlijden aanwezig. In de laatste uren had de belangrijkste arts van de koningin, professor Huw Thomas, de leiding. Nadat de dood door hem officieel werd vastgesteld, werd kroonprins Charles per direct koning. De media brachten het nieuws rond 19.30 uur Nederlandse tijd.

Op de toonaangevende zenders spreken koninklijke experts. Radiostations hebben hun muziek afgestemd op het nieuws. Tv-presentatoren dragen een zwart pak. De website van het paleis is op zwart gegaan.

Balmoral Castle, waar de koningin is overleden. Beeld AP
Balmoral Castle, waar de koningin is overleden.Beeld AP

De koningin verbleef jaarlijks drie maanden in Balmoral. ‘Operation Unicorn’ omvat de onmiddellijke stopzetting van de zaken in het Schotse parlement, zodat de autoriteiten zich kunnen voorbereiden op een staatsbegrafenis.

Elizabeth wordt opgebaard in het Schotse koninklijk verblijf Holyroodhouse. Daarna zal haar kist naar de kathedraal op de Royal Mile worden vervoerd, om ten slotte vanaf het centrale station Waverly per koninklijke trein langs de oostelijke kustlijn naar Londen te worden gebracht. De koning gaat vrijdag naar Londen. Er wordt drukte verwacht bij overwegen en op perrons over de hele lengte van het traject.

Terug naar Buckingham Palace

In elk scenario keert het lichaam van de koningin vervolgens terug naar de troonzaal in Buckingham Palace, die uitkijkt op de binnenplaats. Er zal een altaar, een lijkkleed en de koninklijke standaard zijn, en speciale bewakers houden de wacht. Het personeel, van wie sommige mensen al vijftig jaar voor Elizabeth werken, kan daar langslopen om afscheid te nemen.

Koningin Elizabeth II (uiterst links) bij de begrafenis van haar man in St. George’s Chapel. Beeld Brunopress
Koningin Elizabeth II (uiterst links) bij de begrafenis van haar man in St. George’s Chapel.Beeld Brunopress

Vanaf de aankomst van Elizabeth in de hoofdstad gaat de operatie ‘London Bridge’ heten. De koninklijke begrafenis zal na een rouwperiode van tien dagen plaatsvinden. Daarvoor moet flink wat werk worden verzet, gecoördineerd vanuit het paleis. In eerste instantie komt het regeringsteam – dat politie, veiligheid, transport en krijgsmacht coördineert – samen.

Er moeten ongeveer tienduizend tickets voor genodigden worden verstuurd, waarvan de eerste snel nodig zullen zijn voor de proclamatie van koning Charles. Leden van de Europese koningshuizen zullen rondom de begrafenis verblijven op het paleis, andere gasten in hotels.

Op de vierde dag na haar overlijden zal de kist van Elizabeth verhuizen naar Westminster Hall, waar hij vier volle dagen zal blijven staan. De processie vanaf Buckingham Palace wordt de eerste grote militaire parade van operatie London Bridge. Koning Charles is erbij. Op die locatie mag het publiek vervolgens enkele dagen langslopen om de vorstin de laatste eer te bewijzen. Er worden een half miljoen mensen verwacht.

De dag van de begrafenis

Bij de start van de dag van de begrafenis worden de juwelen van de kist gehaald en schoongemaakt. Deze dag is voor veel Britten feitelijk een vrije dag: winkels gaan dicht of hanteren openingstijden zoals op feestdagen. De beurs gaat niet open. De avond ervoor zullen er overal in het Verenigd Koninkrijk kerkdiensten zijn.

Exact om 09.00 uur slaat de Big Ben. De afstand van Westminster Hall, vanwaar de kist bijna twee uur later wordt vervoerd, tot de abdij is een paar honderd meter. De tweeduizend gasten zullen dan al binnen zitten. Verborgen televisiecamera’s filmen alles.

In de abdij zal de aartsbisschop spreken. Tijdens gebeden zullen de omroepen koninklijke gezichten niet in beeld brengen. De kist wordt later op een groene koets geplaatst, die wordt voortgetrokken door 138 jonge mariniers.

Daarna volgt een rit door Londen die eindigt bij Windsor Castle, 36 kilometer verderop. De koninklijke huishouding zal daar op het gras op Elizabeth wachten. Dan sluiten de kloosterpoorten en stoppen de camera’s. In het koninklijke gewelf zal koning Charles een handvol rode aarde vanuit een zilveren schaal laten vallen.

Aan de hele operatie is jaren gewerkt en er werd jaarlijks drie keer over vergaderd om alle puntjes op de i te hebben zodra het moment daar is. Tijdens de begrafenis zijn de ogen van de hele wereld op Londen gericht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden