Openstaande brug: ergernis of een momentje rust?

Wachten voor een openstaande brug is voor veel Amsterdammers een ergernis, althans dat denkt ­gemeenteraadslid Eric van der Burg (VVD). Hij heeft er raads­vragen over gesteld.

SingelgrachtbrugBeeld Google Streetview

Wie een half uur de verkeers­situatie tijdens de spits bij de Kinkerbrug over de Kostverlorenvaart observeert, kan er niet omheen: het is druk, het gaat vaker nét wel goed dan niet en fietsers glippen overal langs. Behalve voorbij een openstaande brug. Dan staat alles, op het scheepvaartverkeer na, even stil.

Volgens Van der Burg zorgen de schepen die zich via de Kostverlorenvaart door Amsterdam bewegen - onderdeel van de zogeheten staandemastroute, de binnendoorroute tussen de Volkeraksluizen in Zuid-Hollland en de Eems in Groningen - voor opstoppingen bij het 'droge' verkeer.

In de toelichting bij de schriftelijke raadsvragen, ingediend op 30 augustus, stelt ex-wethouder Van der Burg dat het beperken van het aantal brug­openingen een deel van deze stremmingen kan voorkomen. Door bijvoorbeeld de bruggen ­tijdens de spits in elk geval voor plezierjachten gesloten te houden.

"Maar die horen net als auto's en beroepsvaart gewoon bij het verkeer," zegt René Veekes (60), die voor de slagboom staat te wachten. "Scheepvaartverkeer, openstaande bruggen, door Amsterdam varen überhaupt, het hoort bij deze stad."

Rustmoment
De 35-jarige Deborah Right ziet het wachten als een verplicht rustmoment en voor bloemist Johnny de Keizer (61), wiens bloemenkraam net over de brug staat, ­levert het nog wat op ook. "Mensen stappen weleens uit om snel een bloemetje te kopen."

Behalve een taxichauffeur die het irritant vindt steeds te moeten wachten, lijkt er meer ergernis in het verkeer te zijn wanneer de Kinkerbrug niet ­open is.

In nog geen vijfenhalve ­minuut springt het stoplicht op rood, gaan de slagbomen op de Kinkerbrug dicht, wordt de brug gehesen, ­varen er twee boten door, gaan de barrières weer omhoog en krijgen weggebruikers groen licht.

De rij fietsers die zich allesbehalve netjes heeft opgesteld voor de slagboom, lost in een oogwenk op. De georganiseerde verkeerschaos lijkt nooit weg te zijn geweest.

Bron: Maps4NewsBeeld Jet de Nies

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden