Schuim

Openlijk rouwen om je dode huisdier: het laatste taboe?

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekpresentatie van Dan Neem Je Toch Gewoon een Nieuwe.

Presentatrice Eva Jinek komt uit de kast als volledige kattengekkie. Met Milan Wattimena, de oppas van Dizzy, de opvolger van BubbelsBeeld Schuim

Vorige week overviel het me opnieuw: ik wil weer een Zappa. Dat katertje was zo dom dat hij na elke verhuizing, drie stuks, geen flauw benul meer had hoe het kattenluikje werkte. Zijn zusje Okki hopste er meteen doorheen, maar Zap zat twee dagen naar dat luikje te kijken, in stomme verbazing.

Heerlijk beest.

Ik voetbalde met Zappa. Mijn voet onder zijn buik, mijn been zwiepte vooruit en Zappa vloog een paar meter door de lucht. Onderweg draaide hij al mijn kant op, kwam neer, krabde in het parket voor grip en sprintte terug. Bovenop mijn voet.

Na zijn dood heb ik gehuild als een kind en nog heel, heel lang keek ik uit waar ik liep, want elk moment kon een kater mijn voeten aanvallen.

Dat kattenluikje is precies het probleem. Mijn appartement ligt aan een kattenhemel van dakterrassen, maar in mijn glazen deuren is geen plek voor een luikje.

Kortom, ik voel mee met Antoinnette Scheulderman. Ze schreef het boek Dan Neem Je Toch Gewoon een Nieuwe, over haar verdriet na de dood van teckel Bubbels.

Op de boekpresentatie kom ik Robert Vuijsje tegen. Meteen goede tekst: "Dit is het laatste taboe."

Openlijk durven rouwen om een dood dier?

"Antoinnette was mijn beste vriendin. Hier is onze vriendschap op geklapt."

Was hij die van: dan neem je toch gewoon een nieuwe?

"In andere woorden. Ik was twee jaar geleden te veel met andere dingen bezig, zoals het opvoeden van mijn echte mensenkinderen. Ik snap haar nu wel beter, maar toch is onze vriendschap anders."

Hopelijk komt het vanavond goed. Je gunt die mensen het beste natuurlijk. De Italiaanse hapjes zijn in elk geval uitstekend. Witte wijn erbij en dan heb je al de basis voor elk herstel.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

De bekentenis van de avond is van Scheulderman zelf, tijdens haar gesprek met Eva Jinek. Scheulderman snuffelde nogal graag in de mond van haar hond, en we hebben allemaal beeld bij hoe dat in de regel ruikt.

"Hoeveel ik ook van een man hou, zijn ochtendadem hoort daar niet bij. Behalve de adem van Bubbels, want die was van Bubbels."

Zo weten we nu ook dat Bubbels altijd als een sjaal in haar rug sliep. Pech voor haar vriend Michel van Egmond. Scheulderman, helder: "Bubbels was er eerder."

Toch kom ik een nog mooier verhaal tegen bij de bar. Elik Lettinga had vroeger een goudvis. Tijdens een vergadering over een progressief-liberaal manifest sprong hij ineens uit de kom.

Zelfmoord?

"Ik denk het."

Een goudvis die een progressief-liberaal manifest niet meer kan aanhoren. Ik zie een nieuw boek.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat boekpresentatie Dan Neem Je Toch Gewoon een Nieuwe
Waar Soho House, Spuistraat
Wie Antoinnette Scheulderman, Eva Jinek, Fatima Moreira de Melo, Jan Wouters, Oscar van Gelderen, Elik Lettinga, Robert Vuijsje
Wanneer dinsdag 24 oktober, 18.00 tot 20.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans kan geen katertje op FB zien zonder te zwelgen

Auteur Antoinnette Scheulderman met schrijver en partner Michel van Egmond, die pas twee jaar lepeltje-lepeltje mag liggenBeeld Schuim
Presentatrice Jet Sol werd in het boek geïnterviewd over Mispoes, met één oog, vandaar. Fatima Moreira de Melo was met vriend Raemon Sluiter peetouder van BubbelsBeeld Schuim
Oud-voetballer en Ajaxtrainer Jan Wouters en zijn vrouw Mathilde. Hij werd geïnterviewd over zijn geliefde hond BarneyBeeld Schuim
Uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski), grote baas Martijn Griffioen (Overamstel Uitgevers) en schrijver Robert Vuijsje: 'Dit is het laatste taboe'Beeld Schuim
Hoofdredacteur Jildou van der Bijl (Linda.) en uitgever Elik Lettinga (Nijgh en Van Ditmar), die een boek kan schrijven: Elik en de goudvis die het teveel werdBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden