Plus

Openingsceremonie EK Atletiek trekt weinig bekijks

Hoewel het EK Atletiek het grootste sportevenement ooit in Amsterdam is, valt de aandacht voor de openingsceremonie mee: het Museumplein is dinsdagmiddag vrij leeg.

Jesse Beentjes
Koning Willem-Alexander is ook aanwezig tijdens de ceremonie, maar slechts als toeschouwer. Beeld anp
Koning Willem-Alexander is ook aanwezig tijdens de ceremonie, maar slechts als toeschouwer.Beeld anp

De grote Marten en Oopjen Coppit-posters op het Rijksmuseum bezien de openingsceremonie van het EK Atletiek dat deze week in Amsterdam plaatsvindt.

Rond de vijver op het Museumplein heeft zich rond 17:00 uur een schare atletiekfans verzameld, die sterke westenwind en de zachte miezer trotseren. Hoewel het EK het grootste sportevenement ooit in Amsterdam is, valt de aandacht voor het evenement verder mee: de rest van het plein is vrij leeg.

'Season ticket'
Kalle Erikson (62) uit Zweden draagt een wat versleten Vikingpet met herinneringsspeldjes aan andere grote atletiekevenementen. "Die pet gaat al 25 jaar mee," zegt hij trots. Hij is pas voor de tweede keer in Amsterdam, in 1985 bezocht hij de stad voor het eerst.

Tijd voor sightseeing heeft hij de komende dagen echter niet. "Ik heb een season ticket: ik kan van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in het Olympisch Stadion zitten. Het meest verheug ik me op de Zweedse atleten, maar ook op Dafne Schippers!"

Onder het publiek valt het grote aantal oranje-witte trainingspakken op. "Alle vrijwilligers hebben zo'n pak gekregen," vertelt Sèrgio Manuel (52) uit Mijdrecht, die als vrijwilliger helpt bij de materialencommissie en traint bij Phanos in het Olympisch Stadion.

Vrijwilligers
Het EK draait grotendeels op vrijwilligers - het zijn er 1715. "Alle atletiekverenigingen zijn uitgenodigd om vrijwilligers aan te dragen. Ik ben vooral met het trekken van lijnen bezig. Al weken hebben we ons hier op voorbereid, om alle regels te leren."

"Het is een mooie manier om heel dicht bij de atleten te zijn, en bij de wedstrijden," zegt Noa Dhore (19), een groot atletiekfanaat die voor het evenement uit Assen is gekomen. "Ik ben trots dat Nederland dit organiseert."

De openingsceremonie start met een vlaggenparade, waar atleten uit de deelnemende landen hun vlag aandragen. Het officiële EK-lied Believe van de Amsterdamse dj OIJ wordt gedraaid. Niet alleen de EU-lidstaten komen voorbij, ook landen als Israël en Armenië doen mee, net als Gibraltar.

Koning
Alleen Nederland ontbreekt: terwijl sportwethouder Eric van der Berg een toespraak houdt over het belang van sport in de stad, vertrekt een groep jeugdatleten vanaf het Olympisch Stadion naar het Museumplein met die vlag. Koning Willem-Alexander is ook aanwezig, maar slechts als toeschouwer.

Wanneer de vlag het plein onder gejuich heeft bereikt, hijsen de Nederlandse atleten Nadine Broersen en Rutger Smith en EK-ambassadrice Ellen van Langen de EK-vlag, onder begeleiding van de koperblazers van het New Trombone Collective. 'Athletics like never before', valt erop te lezen. Dit motto is een verwijzing naar het feit dat voor het eerst in de geschiedenis van het EK-atletiek, er ook wedstrijden buiten het stadion plaatsvinden: de kwalificatiewedstrijden voor speer- en discuswerpen worden de komende dagen op het Museumplein gehouden.

De vlag wappert in de straffe wind en alle atleten stralen. Even, heel even breekt de zon door: het lijkt een belofte te zijn op een goed kampioenschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden