Update

Openbaar vervoer door hele land ontregeld

De treinenloop is vrijdag in heel het land verstoord door het winterweer. De NS heeft de dienstregeling aangepast. Op sommige plaatsen zijn wissels defect. Er gelden ook wijzigingen voor het schema van trams en bussen.

ANP/Redactie
Gestrande reizigers op Utrecht Centraal. Archieffoto. Beeld ANP
Gestrande reizigers op Utrecht Centraal. Archieffoto.Beeld ANP

Volgens de NS en ProRail worden de problemen in veel gevallen snel opgelost, maar het heeft wel degelijk een vertragend effect op de treinenloop. Vooral in de omgeving Schiphol, Amsterdam en Alkmaar is er sprake van een zogenoemd harmonica-effect op het treinverkeer. Hoe de avondspits er uit komt te zien is nog niet duidelijk, maar volgens een woordvoerder is de verwachting dat het ergste voorbij is.

Voller
De aanpassingen gelden de hele dag. Door de aangepaste dienstregeling rijden op de meeste trajecten in de Randstad minder Sprinters per uur. 'Door aanpassingen in de dienstregeling te doen, willen wij bereiken dat er minder filevorming op het spoor ontstaat, en de kans verkleinen dat het treinverkeer vastloopt', aldus de NS. Vooral in de spits kunnen de treinen voller zijn en kan de reistijd langer duren dan de reiziger gewend is.

ProRail heeft 150 man ingezet die de wissels in de gaten houden en bij een storing direct kunnen ingrijpen. Daarnaast staan op zes strategische plaatsen diesellocomotieven klaar voor het geval ergens een trein komt stil te staan. Ook de perrons worden sneeuwvrij gehouden, aldus de spoorbeheerder.

Adviezen

De NS houdt een overzicht bij met de storingen. Daarnaast adviseert de vervoerder voor een zo actueel mogelijk reisadvies de treinreis kort voor vertrek te plannen. Reizigers kunnen voor dit reisadvies de Reisplanner op ns.nl, mobiel.ns.nl en de Reisplanner Xtra raadplegen. Via het SMS Alert attendeert NS haar reizigers dat er aanpassingen in de dienstregeling worden uitgevoerd.

Amsterdam
In Amsterdam moeten bus- en tramreizigers rekening houden met vertragingen van 5 minuten of langer. Alle bus- en tramroutes zijn nog wel gewoon in gebruik. De metro's ondervinden weinig last van de sneeuw en rijden op tijd, aldus een woordvoerster van het vervoersbedrijf GVB.

Den Haag
Door de hevige sneeuwval rijden de trams in de regio Den Haag via het zogeheten 'sneeuwnet'. Dat betekent concreet dat er minder trams rijden en reizigers er rekening mee moeten houden dat ze vaker moeten overstappen. Dat meldde vervoersbedrijf HTM desgevraagd. Om de rails sneeuwvrij te krijgen, heeft de vervoersmaatschappij vijf pekeltrams ingezet.

Voor het busvervoer in Den Haag gelden de beperkende maatregelen niet, al moeten reizigers er rekening mee houden dat ritten vertraging kunnen oplopen. Later op vrijdag wordt geëvalueerd of het sneeuwnet in de regio van toepassing blijft.

De bussen van Connexxion rijden eveneens overal wel, maar ondervinden wel veel vertragingen. Er zijn nog geen lijnen uitgevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden