Openbaar leven Tripoli ligt stil na bloedige aanslagen

Inwoners van de Libische hoofdstad Tripoli zijn zondag in staking gegaan na een gewelddadige aanval van militieleden waarbij bijna vijftig mensen om het leven kwamen. De straten van de hoofdstad zijn verlaten en scholen en bedrijven zijn gesloten. Alleen bakkerijen, apotheken, ziekenhuizen en tankstations zijn open.

Betogers in Tripoli protesteren tegen de gewelddadige acties van de milities. Beeld epa
Betogers in Tripoli protesteren tegen de gewelddadige acties van de milities.Beeld epa

De staking duurt volgens Al-Sadat al-Badri, die leiding geeft aan de gemeenteraad, drie dagen. Gewapende inwoners hebben uit vrees voor nieuw geweld in de hele stad controleposten opgezet om hun wijken te beschermen. Zo'n honderd Libiërs gingen toch de straat op om te protesteren bij het parlement. Ze eisten dat de volksvertegenwoordiging de milities ontbindt.

Vrijdag openden gewapende militieleden het vuur op een vreedzaam protest in Tripoli. Zeker 43 mensen vonden de dood en honderden mensen raakten gewond. De demonstranten waren de straat opgegaan om hun eis dat gewapende groepen worden ontbonden en vertrekken uit de stad kracht bij te zetten. De beschieting had plaats bij het hoofdkantoor van een militie die oorspronkelijk uit de stad Misrata komt, maar inmiddels ook in Tripoli voet aan de grond heeft.

Zaterdag brak opnieuw geweld uit. Rivaliserende militieleden namen elkaar onder vuur en vier mensen verloren daarbij het leven.

Volgens het Libische staatspersbureau LANA hebben de militieleden die verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld van vrijdag hun hoofdkwartier in de wijk Gharghour inmiddels verlaten. Zaterdagavond lieten bevelhebbers van het Libisch Schild, een militie die samenwerkt met de Libische regering, weten dat het de wijk Gharghour onder controle heeft en over zal dragen aan de regering.

Sinds de val van wijlen Moammar Gadhafi in 2011 zijn in Libië honderden milities ontstaan. Sommigen opereren aan de zijde van de regering, maar anderen hebben hun eigen machtsbases gecreëerd en voeren geregeld gewelddadige aanvallen uit. De regering heeft geprobeerd de militieleden op te nemen in de politie en het leger, maar is daar niet in geslaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden