'Open Paleis op de Dam voor gewone Amsterdammer'

Het Paleis op de Dam kan en moet veel meer worden opengesteld voor de gewone Amsterdammer. Dat concludeert architectuurstudent Ramon Scharff (26), die afstudeert op een herindeling van het Paleis.

Maxime Smit
Het Paleis heeft volgens Scharffs berekening de duizelingwekkende afmeting van 22.000 vierkante meter. Beeld Floris Lok
Het Paleis heeft volgens Scharffs berekening de duizelingwekkende afmeting van 22.000 vierkante meter.Beeld Floris Lok

De plattegrond opvragen van het Paleis op de Dam, dat gaat dus zomaar niet. Zo ervoer Ramon Scharff (26), althans, nadat hij had bedacht dat hij het Paleis op de Dam nader wilde onderzoeken.

De Rijksvoorlichtingsdienst kwam eraan te pas, er werd zes keer het woord 'staatsgeheim' door een telefoon gebruld, en uiteindelijk kocht Scharff maar gewoon een museumkaart om de boel uit te tekenen aan de hand van zijn eigen bezoekjes en historische bronnen.

Beter inrichten
Donderdag studeert Scharff af als architect aan de Academie van Bouwkunst met zijn herindeling van het Paleis. Zijn idee: er staat een gigapaleis in het hart van de stad, maar geen Amsterdammer komt er ooit en dat kan anders door het gebouw simpelweg beter in te richten.

De herindeling van Ramon Scharff voor het Paleis op de Dam. Klik op de afbeelding om te vergroten. Beeld Ramon Scharff/Het Parool
De herindeling van Ramon Scharff voor het Paleis op de Dam. Klik op de afbeelding om te vergroten.Beeld Ramon Scharff/Het Parool

Even wat cijfers: het Paleis heeft volgens Scharffs berekening de duizelingwekkende afmeting van 22.000 vierkante meter. Het telt vijf verdiepingen plus een zolder en een kelder. De museumtour die je als bezoeker kunt maken, leidt alleen over de eerste verdieping. Dat geeft, kortom, nog zes hele verdiepingen van mogelijkheden.

Wisselbank
Scharff dook voor die mogelijkheden in de historie van het Paleis. "Het was natuurlijk oorspronkelijk het stadhuis," zegt hij. "En toen had het gigantisch veel functies: de kamer van koophandel zat er, je kon er een verzekering afsluiten, het recht werd daar gesproken. Het leefde volop. Met wat aanpassingen kun je dat weer terugbrengen."

Hoe dan? Nou, op de begane grond zat in het verleden de wisselbank. "Ik blijf graag dicht bij die oude functies, dus ik zou van de wisselbank nu graag een voedselbank maken," zegt Scharff. "Dan kan ook iemand die het minder breed heeft op zo'n mooie plek komen."

De Nachtwacht
Daarnaast kan er een kinderopvang komen in wat eens de gevangenis en later de wijnkelder van Lodewijk Napoleon was. Een tikje grimmig, kinderen in een voormalig cellencomplex stoppen, maar, zegt Scharff, het gaat om het idee en het is natuurlijk ook een beetje een gebbetje.

Zo stelt hij eveneens voor Rembrandts Nachtwacht terug te hangen in het Paleis, op de plek waar het schilderij oorspronkelijk hing op de derde verdieping, waar de schutterij zat. Scharff belde er hoogstpersoonlijk Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes voor op, maar die was niet zo enthousiast.

Boekwinkel en koffiehoek
In zijn plannen staat ook het voorstel om een boekwinkel en koffiehoek in het gebouw te openen en om de woon- en werkfuncties voor de koning uit te breiden. "De koning laat nu een nieuw gebouw bouwen om in te werken, dan kan hij beter hier gaan zitten."

Maar er zijn legio mogelijkheden: een restaurant, trouwen in het Paleis, noem maar op. De museumfunctie blijft overigens gewoon overeind in de plannen van Scharff. "Ik wil vooral de potentie van het Paleis laten zien," zegt hij.

Met wat Scharff heeft bedacht én met de huidige invulling als museum is namelijk nog steeds slechts dertig procent van het gebouw in gebruik. "Absurd voor zo'n groot gebouw midden in de drukke stad," vindt Scharff. "We kunnen er van alles mee doen. En voor mijn plannen hoef je niet eens grote ingrepen te doen in de structuur van het gebouw. We zouden in een weekend klaar kunnen zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden