Open dag in het Concertgebouw

Alexander de Bie werd gescout op Koninginnedag. Foto Jan van Breda Beeld
Alexander de Bie werd gescout op Koninginnedag. Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - Morgen zet het Concertgebouw de deuren open voor de hele stad. Iedereen mag gratis naar binnen.

Het is voor het eerst dat zo'n open dag wordt gehouden. Het Concertgebouw wil andere mensen naar binnen lokken dan de vaste bezoekers.

Het Concertgebouw Open is dan ook niet een gewone open dag, met bijvoorbeeld een openbare repetitie van het orkest. Het Concertgebouw stelt alle podia open voor Amsterdamse amateurmusici.

Hoofd educatie van het Concertgebouw Marga Wobma: ''Niet onze organisatie is het uitgangspunt voor de open dag, maar juist al die Amsterdamse amateurmusici die het hele jaar door ploeteren in buurtzaaltjes en op zolders en nooit geld hebben om een zaal te huren voor een mooie eindvoorstelling. Zij mogen nu optreden in het Concertgebouw.''

Eind vorig jaar werd Saskia Meijs, zelf altvioliste, aangesteld om de potentiële amateurartiesten bij elkaar te krijgen. Er werd een oproep gedaan, speciale 'cultuurverkenners' van het Amsterdams Fonds voor de Kunst werden ingeschakeld en zelf ging Meijs ook op pad. Zo scoutte zij tijdens Koninginnedag in het Vondelpark de jongste deelnemer: het zevenjarige organistje Alexander de Bie.

De animo voor deze dag was, zegt Meijs, enorm: ''We hoopten op driehonderd muzikanten. Het zijn er duizend geworden. Koren, orkesten, bandjes, solisten, alle soorten muziek en alle leeftijden: van zeven tot in de tachtig. Ze spelen en zingen van gospel tot soefi, flamenco en levensliederen.'' Meijs is er opgewonden van. ''Het is bijna overweldigend hoe veel mensen in de stad aan muziek doen. Dat je in een stadsdeel als Osdorp vijf grote symfonieorkesten hebt, daar stond ik echt van te kijken.''

Het Concertgebouw heeft een educatieve dienst, geeft muzieklessen op scholen en ondersteunt amateurmusici. Jaarlijks worden in het Concertgebouw achthonderd, merendeels klassieke, concerten gegeven. Die worden bezocht door ruim achthonderdduizend bezoekers, van wie dertig procent abonnementhouders zijn, grotendeels afkomstig uit Amsterdam Zuid, de grachtengordel en het Gooi. Wobma: ''Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee, maar we denken dat door de open dag ook eens gezinnen uit Amsterdam-Noord of -Zuidoost binnenkomen. We hopen op drieduizend bezoekers, maar nu er ook al veel meer deelnemers zijn dan verwacht, komen misschien wel veel meer mensen kijken.''

Op de dag worden ook rondleidingen, lezingen, workshops en een talentenjacht voor kinderen gehouden. Voor het meest getalenteerde amateurgezelschap van de dag is de prijs Stadspodium ingesteld.

De open dag duurt van tien tot vijf uur. Vanwege het enthousiasme van de deelnemers is nu al besloten dat het Concertgebouw open niet eenmalig zal zijn. De volgende amateurcompetitie wordt gehouden op 12 juni 2010. Aanmelden voor deelname dit jaar kan niet meer, behalve voor optredens op het open zangpodium. Maar opgeven voor deelname volgend jaar kan al wel, via de website www.concertgebouwopen.nl. (LOES DE FAUWE)

Foto Jan van Breda, website: www.janvanbreda.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden