Open brief over 'climate gate'

DEN HAAG - Niet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), maar de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) moet onderzoek te doen naar fouten in het klimaatrapport van de VN.

De KNAW is beter geschikt, omdat die zelf niets met klimaatstudie heeft te maken. Dat stellen Nederlandse klimaatwetenschappers, die werken aan een open brief over de enorme ophef over het gezaghebbende IPCC-rapport.

De verklaring over climate gate willen zij deze week publiceren in dagbladen. Daarin verzetten zij zich tegen de beschuldigingen dat de wetenschap feiten verdraait en ten onrechte alarm slaat over klimaatverandering.

De opmerking over het PBL staat er niet in, maar de wetenschappers zijn het daar wel unaniem over eens. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) heeft het planbureau opgedragen het IPCC-rapport te onderzoeken, terwijl de instituut er zelf aan heeft meegewerkt. Het planbureau heeft dus tenminste de schijn van vooringenomenheid tegen.

''De KNAW is als hoeder van de wetenschap een betere scheidsrechter,'' meent hoogleraar klimaatverandering Pier Veillinga. Klaas van Egmond, hoogleraar duurzame ontwikkeling en voorheen PBL-directeur, vindt de keuze 'een beetje raar'. Ook klimaatwetenschapper Rik Leemans, die zelf onder vuur ligt vanwege het IPCC-rapport, heeft zijn twijfels. Maar hij wijst er ook op dat onafhankelijke wetenschappers toezicht houden op het instituut. KNAW en PBL waren niet voor commentaar bereikbaar.

Zo'n twintig wetenschappers verbinden hun naam aan de open brief, onder wie auteurs van het IPCC-rapport, dat wereldwijd dient als basis voor klimaatbeleid. ( HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden