PlusColumn

Opeens wist ik het: Sylvana Simons bezit geen empathie

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Opeens wist ik het: Sylvana Simons, de lijsttrekker van Bij1, bezit geen empathie. Al tijden denk ik als ik haar hoor, lees of zie, wat is er toch met haar? Je ziet ego, je hoort slachtofferschap, je merkt narcisme, maar ja, dat kan de eerste de beste lijsttrekker van het Forum voor Democratie ook hebben.

Maar er is iets anders met Sylvana en nu weet ik het: geen invoelend vermogen. Daar was geen ruimte meer voor.

Ik kwam daar achter toen ik las dat Sylvana zich 'de woede op de hals' heeft gehaald van de Amsterdamse politieagenten en dan vooral van degenen die betrokken waren bij de suicide by cop bij De Nederlandsche Bank.

De zwaar depressieve verwarde man liep, met wat achteraf een nepwapen bleek, op de agenten af die niets anders konden doen dan schieten.

Inderdaad: 21 kogels.

Sylvana meent nu dat de bedreigde agenten een 'bovenmatig aantal kogels' gebruikten, 'waardoor er juist een onveilige situatie werd gecreëerd'.

Pardon? Die 21 kogels duiden er volgens mij eerder op dat de agenten juist niet de intentie hadden de man te doden, ondanks het feit dat ze werden bedreigd.

Misschien schoten ze er eerst naast (zeker, want er werd ook een fietser geraakt, helaas), misschien probeerden ze op zijn benen te schieten, maar toen de man maar bleef doorlopen, terwijl hij de agenten bedreigde, konden ze weinig anders doen dan de fatale kogels op hem afvuren. En vergeet niet: dat was wat hij wilde!

Dat Sylvana dit niet wil zien, niet begrijpt, hier geen begrip voor heeft, duidt op een gebrek aan empathie. Dat is voor een politicus die zegt op te komen voor bepaalde achtergestelden geen aanbeveling.

De verontwaardigde agenten begrijp ik goed: je doet je uiterste best, vol angst en in het besef dat het niet prettig is iemand neer te schieten, maar dat het moet, en dat wordt dan niet begrepen!

Maar stel eens dat Sylvana wél empathisch is. Waar duidt haar opmerking dan op? In elk geval op een groot wantrouwen.

Is de politie haar vijand? Denkt zij dat de dienders hier in Amsterdam, Nederland, ­dezelfde mentaliteit hebben als die in de VS? Wat kent zij dan slecht Amsterdam en de politie hier.

Wat wil ze eigenlijk bereiken met het ter discussie stellen van het 'bovenmatig aantal kogels'? Een onbewapende politiemacht?

Tja, daar is het echt de tijd naar...

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden