PlusAnalyse

Opeens is er onrust rond de plaatsing van statushouders

Door de protesten van IJburgers staan ineens alle drie de plekken ter discussie waarop erkende vluchtelingen zouden gaan wonen.

Het complex op Riekerhaven in Nieuw-West heeft plek voor 500 mensen. Beeld Rink Hof
Het complex op Riekerhaven in Nieuw-West heeft plek voor 500 mensen.Beeld Rink Hof

Na de nodige ophef heeft het college de huisvesting van statushouders woensdag van de agenda gehaald, zodat de gemeenteraad de rijen kan sluiten.

Na alle protesten in het land hebben de Amsterdamse fracties een gentlemen's agreement gesloten: de discussie in Amsterdam over de komst van erkende vluchtelingen en asielzoekerscentra zal hier waardig verlopen, met de grootst mogelijke eensgezindheid.

Het draagvlak onder de Amsterdammers lijkt hiervoor groot genoeg. De discussie over de komst van nieuwe asielzoekerscentra in de Bijlmerbajes en in Nieuw-West verliep volgens het boekje; op de bewonersavond waren wel kritische geluiden te horen, maar alles bleef verder in het nette.

Ook de huisvesting van grote groepen erkende vluchtelingen, tezamen met studenten, kan rekenen op instemming van de politieke partijen. De eerste 500 studenten en statushouders nemen hun intrek in het complex op Riekerhaven, Nieuw-West.

De gemeente heeft nog drie locaties geselecteerd; één op IJburg, één aan de Kruislaan in Oost en nog één aan de Van Lohuizenlaan, ook in Oost.

Sociale spanningen
Al snel na de bekendmaking van deze plekken ontkiemden protesten onder de buurtbewoners op IJburg.

Afgelopen maandag spraken enkelen in tijdens de raadscommissie. Ze maakten duidelijk dat zij niet tegen de komst van statushouders zijn, maar wel bewaar maken tegen de gekozen plek, waar nu een speelveld ligt in een buurt met toch al sociale spanningen. Bovendien zijn geen voorzieningen voor de statushouders ingepland.

Deze protesten leken een breuk te veroorzaken in de eensgezindheid die de gemeenteraad wil uitstralen. VVD sprak uit problemen te hebben met de huisvesting van 320 mensen op deze plek. Ook GroenLinks en D66 spraken hun twijfel uit over de gekozen locatie. Kon dat complex niet elders op IJburg verrijzen?

De raad heeft de discussie in de kiem gesmoord. Het besluit moest worden uitgesteld, zodat partijen de kans krijgen de rijen te sluiten. Wethouder Eric van der Burg (VVD) stelde voor het besluit over IJburg als enige uit te stellen. De raad kon dan wel instemmen met de twee andere plekken.

Andere locatie?
Dit opknippen van het besluit wekte ergernis, onder meer bij Achmed Baâdoud, voorzitter van Nieuw-West; luisterde de raad wel naar protesten van mondige IJburgers en niet naar die in Nieuw-West? "De raad meet met twee maten," zei hij woensdag tegen Het Parool.

Die indruk wil de Amsterdamse politiek niet wekken. Daarom kwam Van der Burg woensdag tijdens de raad met het voorstel om dan maar alle drie de plekken voor statushouders opnieuw ter discussie te stellen, begin juli tijdens de commissie Wonen. Geen uitzondering voor IJburg.

De gang van zaken is nogal onhandig. Kennelijk heeft de raad zich laten verrassen door de protesten vanuit IJburg. Met als consequentie dat nu ook buurtbewoners van de andere twee locaties zich kunnen melden bij de raadsbehandeling om hun bezwaren kenbaar te maken.

Bovendien gaan de protesterende IJburgers er nu van uit dat de raad een andere locatie zal kiezen. Elke andere uitkomst leidt tot nog meer emotie. Allemaal ingrediënten voor een hoogoplopende discussie die de raad nu juist wilde voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden