'Opdrachtgever liquidaties' op Nationale Opsporingslijst

De opsporingsdiensten hebben Redouan Taghi (40) op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Kroongetuige Nabil B. heeft verklaard dat Taghi meerdere moordopdrachten heeft gegeven.

Redouan Taghi Beeld Politie
Redouan TaghiBeeld Politie

Taghi, die ook door hemzelf en zijn advocaat altijd Redouan is genoemd, staat in het bevolkingsregister als Ridouan Taghi geregistreerd.

Ook Said Razzouki, volgens de kroongetuige de rechterhand van Taghi, is op de lijst gezet.

Op de Nationale Opsporingslijst prijken voortvluchtigen met hun naam en foto. Van Taghi, voorheen vooral woonachtig in Vianen, wordt vermoed dat hij in het buitenland verblijft.

Hij geldt in het criminele milieu en bij de opsporingsdiensten al langer als een bepalend figuur in de onderwereld. Hij zou actief zijn in de grootschalige internationale drugshandel.

Kroongetuige
Taghi werd al langer gezocht, maar de openbaarmaking van zijn arrestatiebevel volgt op de verklaringen van kroongetuige Nabil B., die sinds eind december vorig jaar verklaringen aflegt over diverse moorden in het Utrechts-Amsterdamse criminele milieu.

Volgens B., en volgens veel meer geruchten in het criminele milieu, gaf Taghi opdrachten voor meerdere liquidaties.

Kroongetuige Nabil B. was zelf betrokken bij het voorbereiden van de liquidatie van de Utrechtse crimineel Khalid H., in januari vorig jaar. Die liquidatie ging echter mis: het volgens justitie Amsterdamse moordcommando schoot de verkeerde man dood: de 31-jarig Hakim Changachi.

Volgens Nabil B. gaf Redouan Taghi de opdracht voor die liquidatie, via tussenpersoon Saïd Razzouki. Nadat het moordplan mislukte, zou B. door het kamp-Taghi ernstig zijn bedreigd, waarna hij ervoor koos kroongetuige te worden.

Marokko
Niet alleen Nederland wil dat Taghi wordt aangehouden: ook de Marokkaanse opsporingsdiensten speuren naar hem. Zij vermoeden dat hij betrokken was bij de dodelijke schietpartij op een terras in Marrakech, in november vorig jaar.

Daar schoten twee mannen per abuis een 26-jarige geneeskundestudent dood, terwijl zij vermoedelijk de Nederlandse-Marokkaanse crimineel Mustapha 'Moes' F. op het oog hadden. De doodgeschoten student bleek de zoon van een vooraanstaand rechter.

Twee criminelen uit Amsterdam-Zuidoost werden vrijwel direct aangehouden.

Redouan Taghi zou de opdrachtgever zijn geweest van het moordcommando, denken de Marokkaanse opsporingsdiensten. Een andere crimineel uit de Utrechtse milieu zou als tussenpersoon hebben gefungeerd, denkt de Marokkaanse politie.

Said Razzouki Beeld Politie
Said RazzoukiBeeld Politie

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden