Opdrachtgever liquidatie bekende crimineel Chahid Yakhlaf gepakt

De recherche heeft de Amsterdamse crimineel Omar Lkhorf aangehouden op verdenking van het geven van de opdracht voor de liquidatie van Chahid Yakhlaf, op Oudjaarsdag 2015 in het Gelderse Kerkdriel.

Paul Vugts
Camerabeelden van de vermoedelijke daders, die in 2016 werden getoond in Opsporing Verzocht. Beeld Politie
Camerabeelden van de vermoedelijke daders, die in 2016 werden getoond in Opsporing Verzocht.Beeld Politie

Hij zou de vermoede uitvoerders van afstand hebben aangestuurd. Hij is vrijdag opgepakt in België. Nederland vraagt zijn overlevering.

Zijn sturende rol blijkt volgens justitie uit gegevens uit de in Canada in beslag genomen computerserver via welke veel Amsterdamse criminelen hun versleutelde communicatie lieten verlopen. Lkhorf zou via encrypte PGP-Blackberries (Pretty Good Privacy) contact hebben onderhouden met de vermoede schutters Hicham M. (1994) en Mohamed H. (1990).

Zo zouden Lkhorf en M. de moord in ontluisterende termen hebben nabesproken. Vermoed schutter M., door zijn opdrachtgever 'soldaat' genoemd, mailde dat hij 'erg blij was' dat Yakhlaf dood was. Ze hadden veel kogels op hem afgeschoten: 'We hebben leip op ze gebosst.'

'Bijna loesoe'
Dat ook Chahids broer Chafik bijna was gedood, naast hem in de auto, maakt M. aan het lachen: 'Die andere brada was ook bijna loesoe'. Ook de opdrachtgever moet lachen en schrijft dat 'heel Marokko erover praat.' Als Hicham M. hem volgens justitie geschreven heeft dat 'ze heel wat waard waren en dat er veel op hun hoofden stond', vraagt de opdrachtgever: 'Oké, wat moet ik je betalen?' Hij belooft dat hij 'het goed gaat doen'.

Daags na de liquidatie mailen de vermoede schutters Hicham M. en Mohamed H. onderling over de onderwereldmoord. Het zou M. zijn die vaststelt dat 'die kale weg is' (Chahid Yakhlaf) en dat hij hoopt 'die andere ook snel' gaat (broer Chafik).

Mohamed H. zou degene zijn die daarop antwoordt: 'We hebben het toch goed gedaan?' Hij hoopt dat Chafik ook 'diddie gaat' (sterft). Ook later bespreken de opdrachtgever en vermoede schutter M. de liquidatie. Of het wel verstandig was een eigen auto als vluchtauto te gebruiken. De schutter wil 'zeventig' voor de liquidatie: zeventigduizend euro. De opdrachtgever vindt 'tussen de veertig en de vijftig' normaal 'voor hitters'.

Hoofdstedelijke onderwereldvete
Omar Lkhorf is de broer van de eind 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef Lkhorf. Hij wordt er in het Amsterdamse criminele milieu al tijden van beschuldigd liquidaties te hebben aangestuurd.

Tot nu toe had de recherche onvoldoende bewijs om hem daarvoor ook te arresteren.

Omar Lkhorf wordt gerekend tot de groep rond Houssine A. en Benaouf A., die een hoofdrol speelt in de hoofdstedelijke onderwereldvete waarin sinds 2012 al meer dan twintig Amsterdamse criminelen zijn geliquideerd.

Vergissing
Zelf was Omar Lkhorf waarschijnlijk het doelwit van de schutters die op 13 juli 2014 bij vergissing de onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont doodschoten in zijn Fiat Punto, toen hij die in de Amsterdamse Conradstraat in de oostelijke binnenstad parkeerde na een avond voetbal kijken. Lkhorf reed in een zelfde type auto.

Hij kwam uiteindelijk bij de weduwe van Regalo Eggermont aan de deur om te erkennen dat haar man waarschijnlijk was vermoord door schutters die hem hadden willen doden.

Omar Lkhorf verbleef recent veel in het buitenland.

Chahid Yakhlaf. Beeld Politie
Chahid Yakhlaf.Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden