'Opbrengst grond puur voor bouw'

Door het tekort in het fonds staat de gefaseerde uitbreiding van IJburg ter discussie. Foto ANP Beeld
Door het tekort in het fonds staat de gefaseerde uitbreiding van IJburg ter discussie. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam mag niet langer een greep in de kas doen bij het eigen Grondbedrijf voor het financieren van zaken die niets met bouwprojecten van doen hebben.

Dit stelt een commissie van externe deskundigen die op verzoek van wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) het financieringssysteem van bouwprojecten tegen het licht heeft gehouden.

Aanleiding waren de door de economische crisis en de malaise op de kantorenmarkt veroorzaakte tekorten in het zogenoemde Vereveningsfonds, waarmee de gemeente grond geschikt maakt voor bebouwing en de weg vrijmaakt voor nieuwe woningen. De tekorten in dit fonds zijn er de reden van dat Van Poelgeest de afgelopen maanden een groot aantal bouwprojecten heeft gestaakt.

Afromen moet stoppen

De commissie, onder voorzitterschap van registeraccountant Willem Wijntjes, denkt dat de problemen kunnen worden opgelost. Dan moet er wel een eind komen aan het afromen van het fonds voor andere begrotingsonderdelen.

Ook moet scherper in beeld komen wat er wel en niet mee kan worden betaald. Zaken die geen betrekking hebben op grondontwikkeling, moeten op een andere manier worden gefinancierd.

Wijntjes ontkent dat de commissie zo een vestzak-broekzakoplossing levert, die de financieringsproblemen verlegt naar andere delen van de begroting. ''Op deze manier krijg je scherper in beeld waarvoor je een besluit neemt.''

De commissie is verbaasd over de grote ruimte die het college van de gemeenteraad krijgt bij het plannen en uitvoeren van projecten. Ook is onduidelijk wie precies verantwoordelijk is voor het Vereveningsfonds. Om dat te veranderen moet de directeur van het Grondbedrijf meer bevoegdheden krijgen.

Door het tekort in het fonds staat de gefaseerde uitbreiding van IJburg ter discussie. Van Poelgeest hoopt daar begin volgend jaar toch het groene licht voor te kunnen geven. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden