David Endt. Beeld Artur Krynicki
David Endt.Beeld Artur Krynicki

Opa Spoor heeft al vijftig jaar een seizoenskaart

PlusDavid Endt

‘Tadic wederom rijp voor een wissel.” De ergernis is hoorbaar in het spontaan geschreven commentaar van Opa Spoor. Hoe mooi het af­gelopen jaar ook was, als Ajax niet draait en dat een poosje aanhoudt, steekt bij de supporters irritatie de kop op.

Aan Telstar-Ajax was geen eer te behalen, maar dat maakt de supporters niet minder ­kritisch. “Enne... Maz op het middenveld is ook een zwaktebod,” miezert Opa Spoor nog wat na. Het lijken barre tijden.

Opa Spoor – die uit Delft komt en Frans heet maar in Ajaxland als Opa Spoor be­kendstaat omdat hij alle wedstrijden, thuis en uit, per trein bezoekt – heeft recht van spreken. Want hij is al vijftig jaar seizoenkaarthouder. Vijftig jaar! En altijd tussen de fanatieke supporters.

Frans stuurt een fotootje van zijn eerste ­seizoenkaart. Het bewijs is een vaalgrijs, rechthoekig stuk karton, omlijst met cijfertjes waarin, als de suppoost daar zin in had, een gaatje werd geknipt. Aan de ene kant staat de prijs (50 piek) met in rood de handtekening van penningmeester Westrik. Aan de ommezijde lees je onder het Ajaxlogo: ‘’70-’71. Staanplaats Diemenzijde. Vak F.’ Het is een prachtige clubtrouwrelikwie.

Hoe vaak heeft Frans het van plezier uitgeschreeuwd na een doelpunt, een overwinning? Niet te tellen. Hoe vaak heeft hij gevloekt en gemiezerd na een wanprestatie? Een stuk minder toch. Het afgelopen seizoen heeft hij genoten als Bacchus in een wijnkelder, ook omdat zijn ‘andere’ club – Liverpool – de Champions League won. Wat een jaar!

Nu is er een kleine depressie, de 4-3 overwinning op Telstar biedt geen soelaas. “Tadic wederom rijp voor een wissel,” meldt Opa Spoor. Bitter af­reageren in een periode van schaarste. Maar als Opa Spoor volgende week bij de kerstboom zit en het voorbije jaar de revue laat passeren, zal hij glimlachen en weten dat 2019 een genotjaar was.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax. Eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees hier al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden