Plus

Opa Ko maakte Dylan Groenewegens eerste fiets

De jonge Dylan Groenewegen poetste uren aan zijn Zieleman, gemaakt door opa Ko. Ook nu draait de fietsenwinkel in Zuid nog om familie. 'Als ze me zien wielrennen, zijn ze gelukkig.'

Dylan Groenewegen viert een overwinning in de Tour de Yorkshire, 2016. Beeld Bryn Lennon/Getty Images
Dylan Groenewegen viert een overwinning in de Tour de Yorkshire, 2016.Beeld Bryn Lennon/Getty Images

Dylan Groenewegen (24) groeide op in een arbeidersgezin, maar zijn eerste racefiets was gemaakt van het beste buizenwerk van Columbus, uitgerust met onderdelen van Campagnolo en geschilderd in zijn lievelingskleuren paars, geel en wit.

De kniehoge machine werd met de hand gemaakt door de befaamde framebouwer Ko Zieleman, de opa van Groenewegen. Nederlandse wielerlegendes als Hennie Kuiper en Leo van Vliet reden al jaren op een Zieleman, maar de fiets van Dylan was zo bijzonder, omdat hij pas ­zeven jaar was en zijn eerste koers nog moest rijden.

Gevraagd in de fietsenzaak naar zijn op maat gemaakte frame, moet hij lachen en zegt: "Dat leek destijds de normaalste zaak van de wereld."

Zijn opa is erbij als het onderwerp ter sprake komt. "Het is beter dan een Bianchi," mompelt hij half voor de grap, daarbij refererend aan de veelgeprezen proffiets die Groenewegen nu heeft als lid van het team LottoNL-Jumbo.

Ploegleider Nico Verhoeven van LottoNL-Jumbo hoopt dat Groenewegen zal heersen in de eerste, vlakke week van de Tour die morgen begint - de week waarin de sprinters de dienst uitmaken.

Napoleonistische stenen
In het park voor de flat waar Groenewegen destijds woonde, ligt een pad van straatkeien die meer lijken op de kinderkopjes in België dan op de napoleontische stenen van Parijs-Roubaix. Jaren geleden reed Groenewegen met zijn kleine Zieleman over die keien. Ongetwijfeld dromend over de dag dat hij zou deelnemen aan de Tour de France.

Als hij klaar was met zijn rondjes, stopte hij bij de winkel op de hoek, kocht kauwgom en ging op een bank zitten totdat zijn moeder hem riep voor het eten. Dan sleepte hij zijn fiets naar hun flat op de derde verdieping. Nu heeft hij een huis en is hij dolblij met de garage en de begane grond.

Ko Zieleman leerde het framebouwen van zijn vader, die in 1928 een zaak had geopend in de Reggestraat. Na Ko's vader en Ko is Dylans vader Gerrie de derde generatie bouwers die een eigen frame heeft ontwikkeld.

Dylan Groenewegen had graag gezien dat zijn vader zich wat ambitieuzer had getoond, maar hij voegt eraan toe dat Gerrie al bijna met pensioen gaat. Hij heeft zijn gezin onderhouden, is een goede vader geweest.

De fietsenzaak van Groenewegen telt één etalageraam en neemt een bescheiden plaats in in een stad die vergeven is van de fietsenzaken. In de winkel hangt een gewijde sfeer, in de werkplaats is het verpletterende succes te zien: zes schappen vol trofeeën en uitgestalde fietsen waarmee kampioenschappen in het veldrijden, het mountainbiken en op de weg werden behaald.

Dylan Groenewegen staat in de werkplaats en glimlacht. Hij kwam er als jongen met zijn Zieleman. Hij werkte er aan zijn fiets, praatte er over wielrennen met zijn familie. De werkplaats is klein, de stapels tijdschriften met daarin zijn successen, maken de ruimte nog kleiner.

"Hij koopt alles van mij," zegt Groenewegen over zijn vader. Hij wijst naar een metalen container op de binnenplaats. "Volgens mij zit die ook vol met dingen van mij." Dan laat hij een uitgeknipt artikeltje zien over zijn vader die tweede werd bij de Nederlandse baankampioenschappen in 1978.

Met een stralende glimlach vertelt Groenewegen hoe bijzonder het is dat zijn hele familie naar het zuiden afreist om hem te zien tijdens de Tour. "Als ze me zien wielrennen, zijn ze zo gelukkig."

Nederige afkomst
Groenewegen deed het vwo, op zijn zeventiende ging hij tegen de wens van zijn moeder in naar een vakschool en trad hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader als framebouwer.

Als het even kon, fietste hij. Volgens jeugdtrainer Bart Harmsen had Groenewegen in zijn vroege adolescentie groeiproblemen. Die compenseerde hij door goed te eten en harder te trainen dan zijn ploeggenoten. Hij heeft aan baanrennen, veldrijden en mountainbiken gedaan, maar zijn sprinttalent bracht hem nationale faam.

De Amsterdammer was echter nog te timide om het fysiek op te kunnen nemen tegen andere sprinters. Groenewegen werd erop getraind flink van zich af te bijten.

"Ik ben nu ontspannen," zegt hij, "maar ik kan me assertief genoeg opstellen bij een sprint."

Gerrie Groenewegen (l) en Ko Zieleman, respectievelijk vader en opa van sprinter Dylan Groenewegen. Beeld Mats van Soolingen
Gerrie Groenewegen (l) en Ko Zieleman, respectievelijk vader en opa van sprinter Dylan Groenewegen.Beeld Mats van Soolingen
Opa Ko Zieleman in de werkplaats in de jaren zeventig. Beeld Privéarchief
Opa Ko Zieleman in de werkplaats in de jaren zeventig.Beeld Privéarchief

Toen Groenewegen in 2015 uitkwam voor team Roompot-Oranje Peloton begon hij overwinningen te boeken. Hij liet een aanbod van BMC Racing schieten en tekende een driejarig contract voor het team LottoNL-Jumbo. Halverwege die drie jaar won Groenewegen vorig jaar de Nederlandse titel op de weg. Hij geeft toe dat er nu minder geld in het team zit, maar dat betekent ook minder druk.

Maar toch, zijn nieuwe salaris stond haaks op zijn nederige afkomst. Natuurlijk kon hij praten met zijn vader en opa, maar uitkomen voor LottoNL-Jumbo betekende wielrennen op een heel ander niveau. Groenewegen sprak daarom met Mathieu Hermans, een Nederlandse sprinter uit de jaren tachtig die vooral bekend is om zijn talloze etappeoverwinningen in de Vuelta.

Groenewegen: "Hij heeft me geholpen en gezegd dat ik ­relaxed moet blijven, in mezelf moet blijven geloven, goed voor het team moet werken, niet moet bezwijken onder druk en uiteindelijk trouw moet blijven aan mezelf."

Eenvoudige adviezen, en voor iemand als Groenewegen is het idee om trouw te blijven aan jezelf waarschijnlijk precies goed.

Vertaling: Chris Reuvers. Een langere versie van dit artikel is op 31 mei 2017 verschenen in Cyclingtips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden