Gijs Groenteman. Beeld Artur Krynicki
Gijs Groenteman.Beeld Artur Krynicki

Op1 en Jinek: allebei saai, maar Op1 is elke dag iets ánders saai

PlusGijs Groenteman

Ik kom maar moeilijk los van de talkshowoorlog. Misschien wordt de talkshowoorlog me wel fataal. Helaas is de talkshowoorlog de saaiste oorlog uit de geschiedenis van de mensheid. Laatst zat ik met een vriend weer eens tegen heug en meug over de talkshowoorlog te praten toen hij zei: ‘Ik vind de talkshowoorlog fascinerend, zonder dat ik het ook maar enigszins interessant vind.’

Ik snapte precies wat hij bedoelde.

Wie de talkshowoorlog op de voet wil volgen, moet elke avond twee intens langdradige praatprogramma’s bekijken die steeds vroeger op de avond beginnen maar (naar mijn idee) gewoon op hun oorspronkelijke tijd eindigen – ze duren zó ongelofelijk lang. Op1 lijkt de talkshowoorlog nu te winnen, en ik denk te weten hoe dat komt. Op1 en Jinek zijn allebei saai, maar Op1 is tenminste elke dag iets ánders saai omdat er steeds twee nieuwe figuren het programma aan het afdraaien zijn. Er wordt veel gepraat over al die duo’s, wie het beste is, wie wint, maar ik vind ze allemaal adequaat en allemaal kleurloos.

Ooit keken we naar Barend en Van Dorp. Ik denk dat zij redactionele keuzes maakten op hun gevoel. Met andere woorden: zij déden maar wat, volgens mij. Heerlijk was dat. Af en toe werd je verrast met een rare, onverwachte gast. Er werden rubriekjes verzonnen. Ze maakten een programma dat ze zelf ook zouden willen zien.

Je kan over De wereld draait door zeggen wat je wilt, maar ook bij dat programma heb ik het idee dat er tegenwoordig weer met enige brille en fantasie over de invulling van de uitzendingen wordt nagedacht.

Zo niet de latenighttalkshows. Die worden volgens een ijzeren discipline, gespeend van elke fantasie, gemaakt. In de loop der jaren is er een perfecte talkshowformule uitgevonden. Er staan een paar hyperprofessionele talkshowmakers aan het roer die precies weten hoe je een miljoen kijkers moet trekken: een paar vaste gasten uitnodigen (Peter R. de Vries, Joost Vullings, Saskia Belleman, Angela de Jong – u kent ze). Er is een debatje tussen een paar kibbelende Kamerleden. Er is een BN’er met een nieuw tv-­programma. Er is iemand met een heel zielig verhaal. Populaire tv-programma’s voor- of nabeschouwen is ook altijd geoorloofd. Laatst zaten er op twee netten acht mensen tegelijk over Wie is de Mol? te praten, terwijl daar nog helemaal niets over te zeggen was. Volgens een paar rigide regels worden nu elke avond twee hele talkshows gevuld.

De kijkcijfers zijn de enige maatstaf voor succes. Zolang die oké zijn, is men geloof ik dik tevreden. Elke avond wordt de formule herhaald. Ik hoop dat er iemand komt om dit systeem van binnenuit uit te hollen, want het Grote Talkshow­algoritme gaat me tegenstaan.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column. Lees al zijn bijdragen in het archief.

Reageren? gijs@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden