Plus

Op zondag leren kinderen uit achterstandswijken alles over baby's

Leerlingen van IMC Weekendschool leerden zondag hoe een bevalling werkt en hoe je een pas bevallen moeder hecht. Dat laatste oefen je op een mango.

Kinderen van de weekendschool verschonen een luier tijdens de gynaecologieles in het Bredero College Beeld Jean-Pierre Jans

Henkie heet het stoffen popje met daarop een plastic babyhoofdje. Dat heeft gynaecoloog Gabriela Dias Pereira net verteld nadat ze 'Henkie' geboren heeft laten worden uit een pop.

De slappe Henkie hangt wat onfortuinlijk in haar handen, uit zijn navel steekt een blauw met rood koord waaraan een stoffen schijf is bevestigd die de moederkoek voorstelt.

Henkie was een belangrijk onderdeel van het lesprogramma dat zondag op het Bredero College in Noord werd verzorgd door IMC Weekendschool. Kinderen van tien en elf jaar oud leerden er wat een gynaecoloog, verloskundige en kraamverzorger doen.

Mensen van de verloskunde- en gynaecologieafdeling van het Rode Kruis Ziekenhuis uit Beverwijk lieten alles zien, van hoe een baby geboren wordt tot hoe je hem daarna in bad doet en van een luier voorziet. Ondertussen pikten de leerlingen meteen mee waar baby's vandaan komen.

Hoe je zwanger wordt
Dat laatste blijkt iedereen tot op zekere hoogte al best goed te weten. "Ik wilde beginnen met de vraag wat er nodig is om zwanger te worden," zegt Dias Pereira, die dit jaar voor de vijfde keer lesgeeft bij de weekendschool. Zeker tien vingers gaan de lucht in. "Een man!" roept iemand. "Een vrouw!" "Zaadjes!" "Een bed!" Er volgt een hoop gegiechel.

Nog een vraag dan: hoe maakt een man zaadjes aan? Weer een boel vingers. "In zijn buik," denkt een jongetje. "Nee, niet in zijn buik," zegt Dias Pereira.

Ze helpt de klas: "Wat hebben mannen nog meer behalve een piemel?" "Billen!" roept een andere jongen. Hij zit in de buurt. "Ballen," zegt uiteindelijk een derde leerling. Correct.

Op hun beurt hebben de kinderen ook een heleboel vragen. Wat gebeurt er bij vrouwen die bijvoorbeeld al zeventig zijn? Kunnen die ook nog een baby krijgen? Hoe zie je dat een kindje gehandicapt is?

Talenten ontdekken
De IMC Weekendschool biedt kinderen uit achterstandswijken in de leeftijd van tien tot en met veertien jaar de mogelijkheid om elke zondag bij te leren en zo hun eigen talenten te ontdekken.

De lessen worden verzorgd door gastdocenten, die de leerlingen bijvoorbeeld meenemen op excursie. Naast geneeskunde leren ze onder meer de beginselen van het recht in de rechtbank en hoe de journalistiek werkt.

Wat is de weekendschool?

IMC Weekendschool is een aanvulling op de reguliere basisschool. Ze mogen zichzelf opgeven en komen van verschillende scholen. Ze krijgen drie jaar elke zondag les in verschillende vakken en móeten ook elke zondag komen. IMC Weekendschool bestaat volgend jaar twintig jaar en heeft lesgegeven aan meer dan tweeduizend kinderen.

Op het Bredero College zetten een meisje en drie jongens gistermiddag ieder een naald in een mango. Ze hechtten deze na de 'bevalling', gekleed in groene operatie-outfit inclusief haarnetje.

Pablo heeft er schik in. Met de naaldvoerder (een soort schaar) de naald vasthouden, door de mango heen halen, de draad twee keer rond de schaar wikkelen, doorhalen en afhechten. "Dat doe je goed," zegt Dias Pereira.

Gepuf en gehijg van Lisa
In een lokaal verderop wordt intussen een spoedbevalling gesimuleerd. Lisa, 5vwo-leerlinge van het Fons Vitae Lyceum, loopt haar maatschappelijke stage bij de weekendschool en speelt de aanstaande moeder. Vriendin en klasgenoot Noumi is 'de vader'.

Met veel gepuf en gehijg wordt Lisa de ruimte binnengebracht. Ze blijkt plots niet één, maar twee baby's te krijgen en de tweede ligt ook nog in een stuit, roept verloskundige Rianne Zonneveld. Nog meer gepuf en gehijg van Lisa.

De kinderen in de kring eromheen lachen zich een kriek, maar vinden het ook wel spannend. Dan komt de dokter erbij. Wat geduw en getrek en daar wordt ook de tweede baby gezond geboren. Dias Pereira toont de pop aan het publiek. Er klinkt applaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden