Op zoek naar menselijk bewustzijn met jazz-zingende robot

In de hoop meer te weten te komen over het menselijk bewustzijn, proberen wetenschappers een robot jazz te laten zingen.

Redactie
Een oudere man communiceert met een Telenoid-robot in Osaka, Japan, op een foto uit 2010. Beeld AFP
Een oudere man communiceert met een Telenoid-robot in Osaka, Japan, op een foto uit 2010.Beeld AFP

Die robot, een zogenoemde Telenoid, ontwikkeld in Japan, wordt geleerd om eenvoudige zanggeluiden en de mimiek van een zanger te imiteren. Antionio Chella, een onderzoeker van de universiteit van Palermo in Italië, wil de robot daarna proberen te laten improviseren met wat hij 'geleerd' heeft. Improviserend zou de robot een menselijke partner in een duet moeten kunnen aanvullen, meldt New Scientist.

Chella interviewde jazzmuzikanten, die hem vertelden te beschikken over een soort bibliotheek aan muzikale zinnen, die ze kunnen oproepen wanneer ze met andere muzikanten spelen. In een staat die 'lijkt op dromen', volgens Chella. 'Niet bij bewustzijn, maar ook niet bewust.'

Volgens Chella zou een bewust organisme in staat moeten zijn om nieuwe verbindingen te maken met bestaande elementen, bijvoorbeeld muzieknoten, om zo tot iets nieuws te komen. En dat is juist het idee achter improvisatie. De Italiaanse onderzoeker presenteerde zijn onderzoeksideeën tijdens een conferentie over kunstmatige neurologie in Zwitserland.

Musicus en computerwetenschapper Philippe Pasquier reageert sceptisch tegenover New Scientist, hij denkt niet dat een computer een robot nodig heeft om te kunnen improviseren. Bovendien, zegt Pasquier, gaat de vraag meer over interpretatie dan over improvistatie. 'Er zijn al computers die Bach kunnen imiteren. En The Beatles waren niet zo beroemd vanwege hun composities, maar vanwege hun interpretatie van die composities.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden