Op zoek naar koninginnedagvogels in het centrum

Gierzwaluwen hebben het moeilijk in oude steden als Amsterdam. Stichting Gierzwaluwwerkgroep gaat de komende tijd onderzoeken hoe groot de populatie nu eigenlijk is. Inwoners van Amsterdam worden opgeroepen om daarbij te helpen.

Beeld Kina

Gert de Jong van de Gierzwaluw Werkgroep Amsterdam gaat de gierzwaluwpopulaties in de binnenstad in kaart brengen. Het stadsdeel wil de onderzoeksgegevens openbaar delen via de Nationale Databank Flora en Fauna, juist om deze vogel in de toekomst beter te kunnen beschermen. Gert onderzoekt ook of de nestkasten die geplaatst zijn met subsidie van het stadsdeel wel effectief zijn.

Help
Bewoners die deze zomer gierzwaluwen zien vliegen of ergens rondom hun huis zien nesten, kunnen Gert helpen.

Stuur bevindingen (liefst met duidelijke foto's van de nestlocatie en het bijbehorende pand) naar: gierzwaluw.centrum@gmail.com.

Bijnaam

De gierzwaluw wordt ook wel de koninginnedagvogel genoemd. Vanaf half april worden de eerste exemplaren gesignaleerd, maar ergens eind april is er opeens een dag waarop ze volop rondcirkelen in het avondlicht. Die dag ligt vaak rond 30 april en daar komt de bijnaam dus vandaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden