Op zoek naar de Koninginnedag-toerist

Zaterdag vond er een bootfeestje plaats voor toeristen die Koninginnedag hoopten te vieren. Het was goed zoeken naar toeristen die die fout nog steeds maken.

Pim Brasser
De vergistoeristen zaterdagmiddag op hun boot Beeld anp
De vergistoeristen zaterdagmiddag op hun bootBeeld anp

'Free alcohol! Do you like vodka?" vraagt iemand van organisator en reclamebureau Sid Lee Collective aan een groepje toeristen bij Amsterdam Centraal. Ja, met gratis alcohol en een gratis rondvaart verzamel je makkelijk een boot vol toeristen. Maar waar is de in oranje gestoken Koninginnedag-toerist?

Voor 'vergistoeristen' die na drie jaar nog niet doorhebben dat we geen koningin meer hebben organiseert Sid Lee Collective de Missed The Boat Party. Probleem: er lopen bijna geen verwarde mensen in het oranje rond. Dus varen we uit met dertig willekeurige toeristen en ongeveer vijftien journalisten.

"Nee, dit is helemaal niet in scène gezet," probeert organisator Amber Bosch nog. "Kijk al die toeristen in het oranje dan!" Dat telt natuurlijk niet: Bosch heeft zelf kilo's aan oranje opblaasattributen en vlaggetjes ingekocht. Maar vooruit, een beetje valsspelen mag best.

Het bier vloeit rijkelijk, er is een dj, zelfs confettikannonnen kunnen niet uitblijven. En we schreeuwen met zijn allen als we onder een galmende brug varen. Op een paar varende vierkante meter is het vandaag twee uur lang Koninginnedag.

Zwaaien
Nu kijken de mensen op de kade juist verward naar het oranje bootspektakel. Het bruggetje aan het begin van de Zeedijk bezwijkt bijna onder de toeschouwers. En wat doe je, als je op een boot staat? Zwaaien naar de mensen aan wal, natuurlijk.

Maar zijn er nou eigenlijk wel verdwaalde Koninginnedag-toeristen? Een verslaggever van Powned probeert het een toerist, met zonnebril en muts, uit te leggen. "No, this weekend is Queensday! But now it has become Kingsday!" Ze krijgt een niet-begrijpende blik terug.

Twee Duitsers hadden al oranje kleding aan voordat ze de boot opgingen. "Oranje is de kleur van mijn bedrijf," zegt de ene terwijl hij naar zijn tas wijst. De andere heeft zelfs een oranje jas en shirt aan, maar: "Oranje is mijn favoriete kleur."

Een Russische vijftiger met oranje shirt blijkt dan toch een vergistoerist te zijn. "Ik was zelf donderdag jarig, dus ik wilde in Amsterdam twee verjaardagen vieren." Helaas was hij een dag te laat. "Maar nu hebben we alsnog een goed feestje." Hij wijst naar zijn glas wodka. "Met ons nationale drankje."

Wiet roken
Op de valreep blijken er ook nog vier Duitsers jongemannen zich vergist te hebben, maar daar komt weinig verstandigs meer uit. "Een vriendin appte ons dat we te laat waren, maar toen waren we al onderweg." Wat gaan ze dan nu doen? "Twee vrienden ophalen en wiet roken."

Daar sta je dan opeens weer, op de kade van de Brouwersgracht. Van het ene op het andere moment staan de oranje opvarenden gewoon weer voor paal. Het kan de inmiddels beschonken toeristen niets meer schelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden